HT Eronet snažno za banku koštane srži

BiH vijesti

Pročelnica Transfuzijskog centra Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i predsjednica Stručnoga tima projekta Banka koštane srži u F BiH prim. dr. Jadranka Knežević, u pratnji predsjednika i potpredsjednice NVO „Mala“ Zlatana Abdulkadira Tuce i Amele Sućeske, posjetila je HT Eronet gdje je, s predsjednikom Uprave Vilimom Primorcem, razgovarano o formiranju Registra banke koštane srži u Federaciji BiH.

Ovu je priču prije tri godine pokrenula upravo NVO „Mala“, a Banka koštane srži trenutačno je najznačajniji projekt u FBiH koji su podržale, kako sve razine vlasti, tako i privatna i javna poduzeća, vjerske institucije, veleposlanstva, kao i građani. Zahvaljujući ovoj udruzi, bh. banka koštane srži konačno bi mogla postati članicom svjetske udruge takvih banaka (BMDW) i formirati svoj registar. U praksi, to bi značilo da bi građani F BiH postali dijelom svjetske donorske mreže, te tako lakše dolazili do odgovarajućih davatelja matičnih stanica koštane srži i mogućnosti bržeg i jeftinijeg izlječenja leukemija i ostalih malignih bolesti koštane srži.

Prema riječima prim. dr. Knežević, tipizacija uzoraka krvi trenutno se radi u KBC-u Zagreb i do sada je tipizirano oko 1000 uzoraka. Cijena jedne tipizacije je 400 eura, a osnivanjem Registra banke koštane srži u F BiH, ti troškovi bili bi smanjeni. Za sada se Registar s tipiziranim uzorcima nalazi na KBC-u „Rebro“, pri čemu treba istaknuti posebnu potporu Zaklade „Ana Rukavina“, KBC-a Zagreb, Ministarstva zdravstva RH, s kojima su potpisani Sporazumi o suradnji.

Potporu projektu iskazao je i federalni ministar zdravstva prim. dr. Vjekoslav Mandić, koji je dao suglasnost da Registar banke koštane srži bude u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. Na čelu stručnoga tima su prim. dr. Jadranka Knežević i prof. dr. sc. Ante Kvesić, ravnatelj SKB-a Mostar.

Predstavnici NVO „Mala“ posebno ističu iznimnu suradnju sa Zakladom „Ana Rukavina“, ali i s brojnim javnim osobama iz svih sfera društvenog života u BiH. Tako su već provedene akcije „Zmajevi grade banku koštane srži“ u suradnji s Nogometnim savezom i reprezentacijom BiH, potom – „Načelnici i gospodarstvenici grade banku koštane srži“, te akcija „Srcem za banku koštane srži“ koju je nedavno, iz hotela „Terme“ na Ilidži, izravno prenosila BHT, a tijekom koje su, zahvaljujući telefonskim pozivima gledateljima, prikupljana značajna sredstva za ovu humanu nakanu.

Prema riječima prim. dr. Knežević, u SKB-u Mostar će, u sklopu ovoga projekta, biti opremljen i laboratorij za HLA tipizaciju, a dio opreme već je nabavljen zahvaljujući donaciji Vlade RH. Inače, u našoj zemlji svake je godine 50-60 bolesnika koji čekaju na transplantaciju, a otvaranjem Registra banke koštane srži u Mostaru stekli bi se uvjeti i za daljnje korake – od Mostara napraviti prestižni europski transplatacijski centar, a u budućnosti osnovati i banku matičnih stanica iz pupkovine.

Predsjednik Primorac kazao je kako se HT Eronet rado odazvao pozivu na ovu humanitarnu akciju želeći, kao društveno odgovorno poduzeće, napraviti nešto i humano i korisno.

„Posebno mi je drago što se vaša upornost u realizaciji jednoga ovako humanog cilja isplatila i da smo samo korak do trenutka kada će Registar banke koštane srži i ovdje zaživjeti. Znam da nije bilo lako prijeći sve administrativne i druge prepreke, stoga su vaša nastojanja da jedan ovakav projekt dovedete do kraja, vrijedna svakog poštovanja. Ono što ja mogu u ovom trenutku kazati jest da će HT Eronet, u skladu sa svojim mogućnostima, i dalje konkretno podržavati ovaj projekt“, kazao je Primorac.

Načelno je dogovoreno da domaćin iduće humanitarne akcije – donatorske večeri za banku koštane srži koja bi se trebala održati 14. travnja, tijekom Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, bude upravo HT Eronet. S tim u vezi, prim. dr. Knežević i predstavnici NVO „Mala“ razgovarali su i s direktoricom Sajma Dalfinom Bošnjak, koja je, također, dala punu potporu projektu.

Inače, HT Eronet u ove je svrhe otvorio i humanitarni telefon. Pozivom na broj 092 890 890, donirate 2 KM za banku koštane srži.

 

poslovni-global.ba

Odgovori