Hrvatska TZ: Za protekle blagdane gotovo 600 tisuća turističkih noćenja

Turizam vijesti

Gotovo 600 tisuća noćenja u Hrvatskoj je tijekom proteklih božićnih i novogodišnjih blagdana ostvarilo 214 tisuća turista, kojih je bilo 28 posto više nego za iste blagdane u godini prije, dok je noćenja bilo 19 posto više, izvijestila je Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

Najviše noćenja za blagdane je ostvareno u Istri – 133 tisuće, na Kvarneru 123 tisuće te u Zagrebu 97 tisuća, a slijede Splitsko-dalmatinska županija s oko 60 tisuća noćenja, Dubrovačko-neretvanska s više od 40 tisuća, Zadarska s oko 32 tisuće i Šibensko-kninska s nešto više od 17 tisuća noćenja.

Na kontinentu je pak najviše noćenja za protekle blagdane bilo u Krapinsko-zagorskoj županiji, više od 19 tisuća, a zatim u Međimurskoj oko 12 tisuća te u Karlovačkoj županiji oko 10 tisuća.

Od ostalih pokazatelja blagdanskog turističkog prometa, iz HTZ-a napominju da je Zagreb među svim odredištima upisao najviše ili spomenutih 97 tisuća noćenja, a slijedi Opatija sa više od 42 tisuće te Split s gotovo 36 tisuća noćenja.

Blizu tome je i Dubrovnik sa gotovo 35 tisuća noćenja, a zatim Rovinj s više od 31 tisuću, Poreč s gotovo 28 tisuća te Zadar s više od 24 tisuće noćenja.

Među turistima i svim nacijama, najviše su noćenja za blagdane ostvarili domaći, više od 190 tisuća, dok su među strancima najviše noćili Austrijanci, zatim Slovenci, Nijemci i Talijani.

poslovni-global.ba

Odgovori