Iako BiH prednjači u izvozu namještaja, treba još raditi na njegovu povećanju

BiH vijesti

Asocijacija drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH, u suradnji s ECOS Institutom za edukaciju organizirala je stručni seminar „Kvalitetom do većeg izvoza drvne industrije“, priopćeno je iz vanjskotrgovinske komore BiH.
Cilj seminara je upoznavanje menadžerskog i drugog stručnog kadra iz kompanija drvne industrije i institucija koje rade u oblasti drvne industrije, s novim tehnološkim rješenjima i aktualnim smjernicama u poslovanju kompanija drvne industrije. Predavanja su povjerena stručnjacima iz oblasti drvne industrije, IT tehnologija i menadžmenta.

Obraćajući se prisutnima, potpredsjednik Komore Ahmet Egrlić naglasio je da Komora čini sve kako bi osigurala što bolji plasman gotovih proizvoda, odnosno unaprijedila izvoz namještaja, jer se jedino izvoz gotovog proizvoda najviše isplati i odražava na ekonomski napredak. S tim u svezi je neophodno pratiti trendove i biti ukorak s modernizacijom proizvodnje, te s istim upoznavati kompanije, što i jest jedan od razloga organiziranja ovakvih i sličnih seminara. Istaknuo je da, već tradicionalno, kroz promocije naših kompanija na sajmovima u zemlji i inozemstvu drvna industrija postiže zapažene rezultate o čemu svjedoči i ostvareni suficit.

Bosna i Hercegovina prednjači u izvozu namještaja, jer ima resurse, tradiciju i potrebna znanja, ali je neophodno unaprijediti ambijent kako bi proizvodnja bila poboljšana. Komora će biti na usluzi gospodarstvenicima, te će osim pružanja primjerene pripreme za postojeća i nova tržišta, raditi i na stvaranju povoljnijeg ambijenta za poslovanje.
Prisutne je pozdravio i predsjednik Asocijacije drvne industrije i šumarstva VTK BiH, Suhad Ećo koji je istakao da je potrebno privući što više investicija kako bi se modernizirala tehnologija izrade proizvoda, a što je neophodno za daljnje unaprjeđenje i rast izvoza.

Predavanje o temi „BH na putu k EU…jesmo li potpuno spremni za takav izazov „održao je Ismet Šemić konzultant za menadžment sustave i auditor, dok je Benijamin Hadžalić, CEO kompanije Connexit, održao predavanje „Informatička podrška poslovnim procesima u drvnoj industriji“.

Prof. sr. Ibrahim Busuladžić sa Strojarskog fakulteta u Sarajevu održao je prezentaciju „Izbor strojeva i alata u drvnoj industriji“, a Elvin Okugić s Tehnološkog fakulteta u Bihaću prezentirao je „Proces oblikovanja furnira i furnirskih ploča“. Ernad Smajić direktor DI „Janj“ Donji Vakuf je na veoma praktičan način prisutne upoznao s Kontrolom kvalitete procesa i proizvoda u drvnoj industriji.

Prezentaciju CNC i laserskih strojeva kompanije DIZART iz Sarajeva održao je vlasnik kompanije Jasmin Ahmić.
Dinko Mujkić je sudionicima seminara prezentirao web portal drvne industrije i pratećih djelatnosti koji je još u fazi izrade.

poslovni-global.ba (Foto: VTK BiH)

Odgovori