IDDEEA pustila u rad portal otvorenih podataka (ODP-Open Data Portal)

BiH vijesti

Agencija za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine je objavila puštanje novog portala otvorenih podataka, koji će pružiti korisnicima diljem Bosne i Hercegovine, a i svijeta pristup velikom broju relevantnih informacija. Ovaj portal predstavlja jedinstven izvor podataka koji su dostupni svima, bez ikakvih ograničenja ili plaćanja.

Portal otvorenih podataka je dizajniran s ciljem da olakša pristup i uporabu različitih vrsta podataka. Korisnici će moći pretraživati bazu podataka koja obuhvaća širok spektar usluga, uključujući: informacije i podatke koji se vode u evidencijama o jedinstvenom matičnom broju, prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine, osobnim iskaznicama, putnim ispravama, registriranim motornim vozilima i dokumentima za registraciju, vozačkim dozvolama, registru novčanih kazni i prekršajnoj evidenciji, izrađenim karticama za digitalne tahografe i brodarske i pomorske iskaznice.

Cilj uspostave portala ODP IDDEEA BiH je provođenje osnovnih principa Zakona o slobodnom pristupu informacijama na razini institucija Bosne i Hercegovine s težnjom da se uspostavi proaktivna objava informacija kroz kontinuiranu samoinicijativnu objavu određenih vrsta informacija na internetskim stranicama Agencije u otvorenom obliku, koji podrazumijeva oblik datoteka koji je neovisan od korištene platforme i bez ograničenja za ponovljenu uporabu. Portal provodi i odredbe Direktive (EU) 2019/2024 Europskog parlamenta i Vijeća od 20. lipnja 2019. godine o otvorenim podacima i ponovnoj upotrebi dokumenata javnog sektora.

Ovi podaci će biti dostupni u različitim formatima, što će omogućiti njihovu daljnju analizu i uporabu u istraživanjima, projektima ili donošenju informiranih odluka.

Portal otvorenih podataka promovira transparentnost i odgovornost u upravljanju javnim resursima. Kroz ovaj portal, građani će imati mogućnost da prate i analiziraju različite aspekte društva i javnih politika. Također, portal će omogućiti nevladinim organizacijama, istraživačima i novinarima da pristupe relevantnim informacijama koje će im pomoći u njihovom radu.

Agencija za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine je uložila velike napore u organizaciji podataka kako bi osigurala njihovu točnost i pouzdanost. Svi podaci na portalu otvorenih podataka su pažljivo provjereni i ažurirani kako bi korisnicima pružili najnovije informacije. Također, Agencija za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine će nastaviti da surađuje s relevantnim institucijama i organizacijama kako bi osigurala kvalitetu i obuhvat podataka na portalu.

Otvoreni podaci su ključni za razvoj inovacija, istraživanja i efikasnog upravljanja. Agencija za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine ima za cilj da pruži značajan doprinos u unapređenju transparentnosti i demokratizaciji informacija u Bosni i Hercegovini.

poslovni-global.ba

Odgovori