Inicijativa Jamiea Olivera: Britanija uvodi porez na zašećerena pića

Svijet vijesti

U jednoj prosječnoj limenci gaziranog britanskog pića ima više šećera nego što se preporučuje kao dnevni unos zbog čega Velika Britanija za dvije godine planira uvesti porez na zašećerena pića, javlja Fena.

“Želimo tvrtkama koje proizvode ta pića dati dovoljan rok da se prilagode. Imat ćemo dvije kategorije poreza: prvi za one sokove koji imaju više od pet grama šećera u 100 mililitara i drugi za one koji imaju više od osam”, rekao je britanski ministar financija George Osburne.

Mjera je to kojem se britanska vlada bori protiv pretilosti. Time će se državna blagajna na godinu napuniti za 510 milijuna funti koje će se uložiti u promicanje sportskih aktivnosti osnovnoškolaca.

“Ne želim u budućnosti pogledati na moje vrijeme u parlamentu i reći generaciji moje djece: ‘Žao mi je, znali smo za taj problem, no nismo ništa poduzeli'”, kaže Osburne.

Inicijativu je pokrenuo poznati kuhar Jamie Oliver.

“Ovo je iznenađujući i hrabri potez ministra financija. Mislim da će se ovime potaknuti promjene. Trebamo zaštiti našu djecu. Šokiran sam, ali na dobar način”, rekao je Oliver.

S druge strane, proizvođači pića protive se ovom potezu.

“Dokazi ne opravdavaju ovaj pristup. Sektor bezalkoholnih pića jedini je ogranak prehrambene industrije koji stalno radi na smanjenju šećera. Znamo da je ovo ispravno zbog zdravlja djece, no čini nam se nepravednim da smo samo mi na udaru”, smatra Gavin Partington, direktor britanskog Udruženja bezalkoholnih pića.

U Meksiku je sličnim porezom smanjena prodaja pića za 12 posto, a u Mađarskoj je smanjena količina šećera u pićima za 40 posto.

poslovni-global.ba/N1

Odgovori