INSPEKCIJSKE MJERE Pojačana kontrola kretanja životinja

BiH vijesti

U cilju očuvanja domaćih goveda i drugih životinja i kvalitetne domaće robe, Federalna uprava za inspekcijske poslove će, u suradnji s Federalnom upravom policije, Federalnom upravom civilne zaštite, Uredom za veterinarstvo BiH, te nadležnim županijskim i općinskim tijelima, poduzeti sve mjere za sprječavanje kretanja neoznačenih životinja i označenih životinja bez uredne prateće dokumentacije.

Poduzete mjere će se sastojati od oduzimanja životinja, stavljanja u karanten, zabrane držanja transporta i kretanja životinja i proizvoda životinjskog podrijetla, kako s imanja s kojih je životinja pošla, tako i sa onih na koja je bila upućena. Nisu isključene ni novčane kazne u maksimalnom iznosu od 1.500 KM za fiziče osobe, pa i krivične sankcije, ukoliko se ispitivanjem dokaže da su životinje zatečene u kretanju bile zaražene bolestima koje mogu biti prenesene i na druge životinje i/ili ljude.

Federalna uprava za inspekcijske poslove posebno ukazuje na to da označavanje predstavlja osnovu za suzbijanje zaraznih bolesti životinja, a time i zaštitu zdravlja ljudi. Suvremena kretanja i u veterinarskoj i u humanoj epidemilogiji, koja se najbolje ogleda u pojmu “jedno zdravlje”, govore koliki značaj po ljudsko zdravlje, pa i čovječanstvo ima kontrola zdravlja životinja. Osim zdravstvenog aspekta, zdravlje životinja ima sve veći utjecaj na međunarodnu trgovinu u najširem smislu, jer svaka zarazna bolest se širi ne samo domaćim životinjama već i njihovim proizvodima, te živim i neživim vektorima – prenosnicima koji ne obolijevaju.

Kao odogovorno društvo, moramo shvatiti značaj označavanja životinja i kontrole njihovog kretanja. Stoga Federalna uprava za inspekcijske poslove naglašava i upozorava vlasnike životinja, prodavače i, naročito, kupce životinja da je životinja bez oznake – ušne markice potencijalna šteta ne samo po vlasnika, prodavača i kupca, već i po cijelu zemlju. Naime, takva životinja je nepoznatog zdravstvenog statusa, a kada se uzme u obzir posljednje pojavljivanje „lumpy skin disease“ – odnosno bolesti kvrgave kože i njeno nezaustavljivo širenje, tada je kupovina ili prodaja takvih životinja više nego neodogovorno ponašanje, priopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

poslovni-global.ba / Federalna uprava za inspekcijske poslove

Odgovori