INSPEKTORI ZADOVOLJNI I bh. meso uskoro na ‘meniju’ građana Europske unije

Poljoprivreda vijesti

Bosna i Hercegovina je ispunila većinu uvjeta iz Akcijskog plana koje je odobrio Inspekcijski tim Direkcije Europske komisije za zdravlje i hranu, revizije i analize (FVO), kako bi nesmetano mogli izvoziti meso i mesne proizvode na tržište Europske unije.

Akcijski plan za ispunjavanje uvjeta za izvoz mesa peradi i konzumnih jaja iz BiH u zemlje EU usvojen je 2012. godine. Sve predložene mjere Ureda za veterinarstvo BiH su ocijenjene kao zadovoljavajuće, što su potvrdili inspektori za zdravlje hrane Europske komisije.

– Većina mjera je realizirana, što uključuje izradu podzakonskih propisa i vodiča, izradu odgovarajućih popisa provjere, razvoj i uporabu laboratorijskih metoda, uvođenje procedura u svrhu osiguranja sljedivosti… Određene mjere iz Akcijskg plana zahtijevaju dulje vrijeme za realizaciju, što se odnosi, prije svega, na pripremu i implementaciju plana kontrole salmonele, te odobravanje FVO-a, a što je jedan od preduvjeta za izvoz konzumnih jaja – istaknuo je za Klix.ba Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinarstvo BiH.

Ipak, najbitniji segment u svrhu odobravanja izvoza u Europsku uniju ove grupe proizvoda (meso peradi, proizvodi od mesa peradi i konzumnih jaja), predstavlja uspostavljanje učinkovitog sustava službenih kontrola kroz izmjenu zakonodavstva (zakon o hrani i zakon o veterinarstvu). Usvajanjem ovog zakonodavstva i njegovim provođenjem, omogućit će se verifikacija svih mjera iz Akcijskog plana i tada bi se mogla planirati nova revizijska misija FVO-a u BiH kako bi se provjerila ispunjenost svih uvjeta za izvoz.

– Rad na ispunjavanju uvjeta za izvoz mesa i mesnih proizvoda u zemlje EU je postavljen kao prioritetan u radu Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH, odnosno Ureda za veterinarstvo BiH, kao i mjerodavnih tijela u entitetima – zaključuje Kalaba.

poslovni-global.ba/Klix.ba

Odgovori