Ispitivanja morske vode u blizini Fukushime nisu otkrila nikakvu radioaktivnost

Svijet vijesti

Ispitivanja morske vode u blizini japanske nuklearne elektrane Fukushime nisu otkrila nikakvu radioaktivnost, priopćilo je ministarstvo okoliša, nekoliko dana nakon što su vlasti počele ispuštati u more pročišćenu vodu koja se koristi za hlađenje oštećenih reaktora.

Japan je u četvrtak počeo ispuštati vodu iz oštećene nuklearne elektrane Fukushima u Tihi ocean, što je izazvalo prosvjede u Japanu i susjednim zemljama, posebice Kini, koja je zabranila uvoz morskih proizvoda iz Japana.

Japan i znanstvene organizacije kažu da je voda sigurna nakon što je filtrirana radi uklanjanja većine radioaktivnih elemenata osim tricija, radioaktivnog izotopa vodika. Budući da je tricij teško odvojiti od vode, voda iz Fukushime se razrjeđuje sve dok razine tricija ne padnu ispod propisanih granica.

Ispitivanje uzoraka s 11 točaka u blizini elektrane pokazalo je koncentracije tricija ispod donje granice detekcije – 7 do 8 bekerela tricija po litri, priopćilo je ministarstvo, dodajući da to “ne bi imalo štetan utjecaj na zdravlje ljudi i okoliš “.

Japanska agencija za ribarstvo rekla je da testovi riba iz blizine postrojenja nisu pokazali nikakve abnormalnosti. Njezin test u subotu nije otkrio mjerljive razine tricija.

poslovni-global.ba

Odgovori