ISTEKAO ROK Belgija odbila trgovački sporazum između Europske unije i Kanade

Svijet vijesti

Belgija je i konačno odbila trgovački sporazum između Europske unije i Kanade (CETA). Preciznije odbila ga je belgijska frankofonska pokrajina, Valonija, koja je odbila dati suglasnost središnjoj vlasti u Bruxellesu za prihvaćanje sporazuma.

Ostatak Unije podržava potpisivanje no danas je bio krajnji rok belgijskim entitetima da usuglase stajališta. Europska komisija priopćila je kako uvažava odluku i poziva na strpljenje, te nastavlja raditi na uspješnom zaključenju procesa.

Belgijski premijer Charles Michel izjavio je da njegova zemlja ne može dati pristanak jer još nema dogovora s Valonijom. Tako je njegova izjava otklonila nadu da bi sporazum CETA ipak mogao biti popisan u četvrtak. Europska komisija postavila je Belgiji rok do danas kako bi donijela odluku.

Predsjednik parlamenta Valonije Andre Antoine izjavio je za belgijski radio RTL kako “neće biti moguće poštovati ultimatum” EU-a oko CETA-e.

Antoine je zatražio više vremena da Valonija (frankofona regija na jugu Belgije) može proučiti tekstove, izbjegavajući odgovor na pitanje koliko će joj točno vremena trebati. Sutra će to biti ugovor s Amerikancima, Japancima i Kinezima. Već sada treba stvoriti solidan pravni okvir s Kanađanima “koje obožavamo”, izjavio je.

Podsjetimo, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk dao je Belgiji do večeras rok da kaže je li ili nije u mogućnosti potpisati Ugovor o slobodnoj razmjeni u četvrtak u Bruxellesu. Belgija jedina od 28 zemalja EU-a ne može potpisati CETA-u, sporazum koji se tiče 500 milijuna Europljana, zbog blokade Valonije koja ima 3,6 milijuna stanovnika. Valonija vidi u CETA-i početak ugovora TTIP i zahtijeva više jamstava zbog moćnih multinacionalnih kompanija.

poslovni-global.ba

Odgovori