Istječe rok, čeka se pojeftinjenje telefoniranja u BiH

BiH vijesti

Regulatornoj agencija za komunikacije (RAK) istječe rok do kada će morati i službeno donijeti odluku i predložiti Vijeću ministara BiH i Parlamentu BiH po kojoj bi se cijene telefonskih usluga u BiH snizile, piše Večernji list BiH.

Na nedavno održanoj sjednici Povjerenstva za promet i veze Zastupničkog doma Parlamenta BiH, razmatrana je informacija RAK-a koja se odnosi na inicijativu Mladena Bosića o cijenama usluga mobilnih operatera u BiH. Konstatirano je kako građani BiH plaćaju najviše cijene usluga mobilnih operatera u regiji, što utječe na ukupno ekonomsko-socijalno stanje BiH. Zaključeno je tada da RAK u roku od 90 dana osigura usklađivanje cijena usluga mobilnih operatera u BiH s cijenama u regiji.

Nakon obavljene rasprave, na sjednici Povjerenstva usvojen je zaključak u kojem se konstatira kako RAK nije poštovao zaključke Zastupničkog doma PS BiH, te se traži da se ti zaključci realiziraju najkasnije za 120 dana. I sam RAK u svojoj analizi, koju su objavili mediji, a koja obuhvaća tri dominantna telekom operatera u BiH: BH Telecom, Telekom Srpske i HT Mostar ističe isti problem. Cijene usluga su u analizi uspoređene s onima u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.

Iz Parlamenta BiH smatraju kako su cijene mobilne telefonije u BiH veće od onih u regiji, te se, želi li se mobilna telefonija u BiH razvijati, moraju sniziti. Jedan od pokazatelja stupnja razvoja na tržištu mobilne telefonije je stopa korištenosti usluga mobilne telefonije. Iako je evidentan rast broja korisnika mobilne telefonije u BiH, još je uvijek ispod prosjeka u regiji. U cilju približavanja cijena na bh. tržištu onim u regiji, RAK predlaže nekoliko mjera, i to sniženje cijena pretplate, povećanje bonusa u mjesečnoj pretplati, uvođenje dodatnih tarifnih opcija za nadoplatu prometa, ograničavanje minimalne duljine trajanja bonova za nadoplatu prepaid računa, izjednačavanje cijena poziva unutar vlastite i prema drugim mrežama…

poslovni-global.ba

Odgovori