ISTRAŽIVANJE: Grozan šef ‘ubija’ vas jednako kao i – pušenje!

vijesti Zanimljivosti

Grozan šef i pasivno pušenje podjednako loše utječu na vaše zdravlje, rezultati su najnovijeg istraživanja društveno – poslovne mreže LinkedIn.

Što se duže zadržavate na poslu na kojem vam užasan šef visi nad glavom, sve su vam veće šanse da se to negativno odrazi na vaše fizičko, ali i mentalno, zdravlje.

Najveći izvor stresa

Američka psihološka asocijacija navodi da čak 75 posto radnika tvrdi da im je loš šef najveći izvor stresa u životu, ali da je svega 59 posto njih spremno krenuti u avanturu za potragom za zdravijim poslovnim okruženjem, piše Quartz.
Rezultati istraživanja sa Sveučilišta Stanford u Americi, koja je obuhvatila više od 200 nezavisnih studija, pokazali su da doživljeni stres uslijed lošeg menadžmenta može imati iste negativne učinke kao i pasivno pušenje.

Prema njihovoj analizi, gubitak posla povećava šanse da se razbolite za čak 50 posto, dok će pretjerana očekivanja od vašeg šefa i pritisak koji osjećate, povećati te šanse za “samo” 35 odsto.

I dok do sukoba s nadređenima uglavnom dolazi zbog različitih karaktera, postoji i drugi, mnogo gori, čimbenik koji se ogleda u zaista groznom osobama koje su se nekako domogne upravljačke pozicije. Ovaj drugi tip je naročito opasan po vaše fizičko i mentalno zdravlje jer često znaju biti agresivni, narcisoidni, ali i nasilni.

Zbog opšteg stanja u državi, zbog koga se veoma teško dolazi do posla od koga se može pošteno živjeti, davanje otkaza često znači pat pozicija. Međutim, s druge strane loše poslovno okruženje vema lako dovodi do gubitka motivacije što može da se negativno odrazi na vaše profesionalno usavršavanje i napredovanje.

Popis obveza

Mnogi stručnjaci preporučuju jednostavne tehnike koje će vam pomoći ukoliko se nalazite u ovakvoj situaciji. Prema njihovim savjetima, trebate napraviti popis svakodnevnih obveza koje će te redovito ispunjavati, a koje će vam na kraju dana pružiti određeno zadovoljstvo.

Ovaj osjećaj dostignuća će vas, barem nakratko, održati zdravim i kupiti vam vrijeme da pronađete zdravije poslovno okruženje.

poslovni-global.ba/avaz.ba

Odgovori