ISTRAŽIVANJE Rijetke i ugrožene biljke u kanjonu Vrbasa su još od ledenog doba

Rijeka Vrbas probila je krečnjačke stijene i stvorila kanjon u kojem su se pod posebnim uvjetima kakvi vladaju u kanjonskom ekosustavu razvile brojne biljne i životinjske vrste od kojih su mnoge reliktne i endemične. To znači da su “krijući se” u kanjonu preživjele surove promjene klime i opstale ovdje od ledenog doba.

Dvije biologinje Renata Ališić Vujić i Tanja Marić iz Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta (DIZB) iz Banje Luke skoro već godinu dana rade na istraživanju rijetkih i ugroženih biljaka kanjona Vrbasa. Za to vrijeme ove dvije djevojke sa svojim timom nekoliko puta su prelazile kanjon u ekspediciji dugoj 36 km od rafting kluba u Karanovcu do Krupe na Vrbasu i od Krupe do HE Bočac.

Svoje istraživanje usmjerile su na terensko popisivanje biljaka, predavanja u školama djeci o temi proučavanja i zaštite biljaka kako bi i njih motivirale na isto te na promociju zaštite kanjona i njegovih biljnih vrsta kod lokalne zajednice. Posebno vrijedan aspekt njihova rada primjena je svih podataka projekta u izradi buduće studije zaštite kanjona Vrbasa kako bi ovo područje u budućnosti postalo pravno zaštićeno. U radu na terenu pomagao im je i RC Kanjon koji se tijekom suradnje s njima dodatno educirao i osposobio za predstavljanje biljaka kanjona turistima.

Cyclamen purpurascens

Tijekom boravka na terenu pronađene su neke od ciljnih vrsta projekta poput bakrenog kaćuna (Orchis purpurea) i Gospina vlaska (Adianthum capillus-veneris) kao i endemske podvrste hrvatski kaćun (Dianthus giganteus ssp. croaticus) i mnoge druge.

Moehringia bavarica

Neke od vrsta koje su najugroženije u kanjonu su ozimica (Eranthis hiemalis), širokolisna veprina (Ruscus hypoglossum) i merinka (Moehringia bavarica) koje još nisu pronašle, priopćeno je iz banjolučkog Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta.

poslovni-global.ba / Foto: DIZB

Odgovori