Iz javnog poziva o pomoći izostavljene cijele kategorije umirovljenika

BiH vijesti

Javni poziv o pomoći u energetskoj krizi koji je raspisala Vlada Federacije BiH, a financira Europska unija diskriminira jednu od najsiromašnijih kategorija stanovništva – umirovljenike.

Potvrdili su ovo za BHRT iz Udruženja umirovljenika Federacije Bosne i Hercegovine. Cijele kategorije umirovljenika potpuno su izostavljene iz ovog javnog poziva.

Pravo na pomoć koja se dodjeljuje u sezoni grijanja 2023/2024. nema domaćinstvo u kojem je jedna osoba bila u radnom odnosu u 2022. godini. To znači da osoba koja je stekla pravo na mirovinu 1. veljače 2022. godine i od tada prima minimalnu mirovinu ne može dobiti sredstva skoro dvije godine kasnije. Pravo na pomoć nema ni domaćinstvo u kojem jedan član prima razmjernu mirovinu bez obzira na zbrojnu visinu mirovine.

Idealan kriterij ne postoji, a to se svakako odnosi na dio javnog poziva kojim su isključeni umirovljenici koji ostvaruju razmjerne mirovine s inozemstvom. Razlog za navedeno je činjenica da preko 90 posto ove kategorije ostvaruje značajno veće iznose razmjernih mirovina iz inozemstva u odnosu na mirovinu iz Federacije BiH. Slučaj gdje je zbroj mirovina manji su relativno rijetki, navelo je Izaslanstvo EU u BiH.

Broj umirovljenika koji primaju razmjernu ili minimalnu mirovinu u Federaciji Bosne i Hercegovine je značajno veći od 60 posto.

Mi preko naših udruženja, općinskih i gradskih prikupljamo podatke za takve ljude koji su došli u mirovinu, a imaju razmjernu mirovinu, a ostvarili su mirovinu u tim drugim državama ili republikama bivše Jugoslavije. Trebali bi s novom godinom imati dio tih podataka, a onda idemo u izmjenu i dopunu zakona o MIO-u. Mi bi sigurno imali bolja rješenja i prijedloge i ove određene stvari bi se mogle ispraviti. Nažalost, nisu nas pitali, nisu od nas tražili mišljenje i kad god je politika donosila zakone, oni su bili na štetu određene kategorije, kaže Haso Halilović iz Udruge umirovljenika FBiH.

Prilikom pravljenja propisa za javni poziv, umirovljenike kao jednu od četiri kategorije koje mogu konkurirati, nitko nije konzultirao.

Sredstva za ublažavanje negativnog socio-ekonomskog utjecaja energetske krize, a koja će biti raspodijeljena po propozicijama javnog poziva čiji rok ističe 10-og ovog mjeseca, osigurala je Europska unija.

Ovo je prvi put da su vlasti u BiH dobile potporu EU da se na ovaj način distribuira javnosti, te zahtijeva pažljivo planiranje, posebno prilikom utvrđivanja koja domaćinstva ispunjavaju uvjete za dobivanje pomoći.
Nadležne vlasti u BiH su u potpunosti odgovorne da osiguraju da sredstva iz Paketa energetske potpore dođu u ruke onima kojima su namijenjena, naveli su iz Izaslanstva EU u BiH.

Iz Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini navode kako će način na koji BiH upravlja sredstvima iz Paketa energetske potpore biti važan pokazatelj za svaku buduću izravnu podršku institucijama BiH.

poslovni-global.ba

Odgovori