Izlazak Velike Britanije iz EU rizik za svjetsko gospodarstvo

Svijet vijesti

Rizik od britanskog izlaska iz EU, nije bio u izvornom nacrtu priopćenja ministara financija i guvernera središnjih banaka vodećih 20 ekonomija svijeta, ali je dodan na inzistiranje Britanije, navodi se u priopćenju G20, a prenosi agencija Reuters.

Britanija će glasovati na referendumu 23. lipnja o tome da li želi ostati članicom EU.

Britanski premijer David Cameron je u pregovorima s čelnicima Bruxellesa prošlog tjedna dogovorio specijalan status Ujedinjenog Kraljevstva u Uniji, kako bi uvjerio euroskeptike da nastavak članstva više koristi Velikoj Britaniji od napuštanja tog bloka, podsjeća britanska agencija.

U konačnim zaključcima G20, u koje je Reuters imao uvid, “šok od potencijalnog izlaska Britanije iz Europske unije”, naveden je kao jedan od rizika za globalnu ekonomiju, zajedno s nestabilnim tržištima, jeftinim sirovinama i migrantskom krizom.

Neki čelnici iz G20 su ocijenili uključivanje Britanije u zaključke kao način skretanja pozornosti na negativne posljedice izlaska te zemlje iz EU, koji treba da podrži Kameronov kampanju za ostanak u Uniji, dodaje Reuters.

Talijanski ministar financija Pierre Karlo Padoan je rekao da bi odluka Britanije o napuštanju EU imala negativne globalne posljedice.

London je glavni svjetski financijski centar, koji sudjeluje s oko 10 posto u britanskom bruto društvenom proizvodu (BDP), a dio bankara vjeruje da bi odlazak iz EU mogao narušiti poslovanje i natjerati mnoge financijske institucije da se presele na druge destinacije, navodi Reuters.

 

poslovni-global.ba

Odgovori