Izrada posebnih propisa o uporabi dronova u BiH

BiH vijesti

Radionica o temi ”Uporaba zrakoplovnih sustava na daljinsko upravljanje (bespilotnih letjelica/dronova)” bit će održana danas u Sarajevu u organizaciji Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA).

Posljednjih mjeseci u BiH, zemljama okruženja, i svijetu pojavio se novi segment zrakoplovstva, zrakoplovni sustavi na daljinsko upravljanje odnosno bespilotne letjelice ili dronovi.

S tim u vezi, BHDCA je, kao i zrakoplovne vlasti država Europske unije i država okruženja, prepoznala ovu problematiku i trenutno radi na izradi posebnog propisa kojim bi se definirala uporaba ovih sustava u BiH, odnosno pod kojim uvjetima se mogu vršiti operacije u zračnom prostoru BiH.

U BiH trenutno ne postoji poseban propis kojim se regulira uporaba zrakoplovnih sustava na daljinsko upravljanje odnosno bespilotnih letjelica ili dronova.

Kako industrija tih letjelica ima veliki potencijal i mogućnost stvaranja radnih mjesta, a u isto vrijeme potrebno je zaštititi i ostale sudionike u zračnom prometu, ali i zdravlje i živote građana, njihovu imovinu i privatnost, cilj radionice koju organizira BHDCA je iznaći najbolja i optimalna rješenja za budući propis koji bi pomirio zahtjeve operatora i ostalih sudionika u zračnom prometu i građana.

Sudjelovanje na radionici, osim predstavnika BHDCA, najavili su predstavnici sigurnosnih struktura u BiH, zrakoplovne industrije i operatora ovih letjelica.

Dok se ne donese poseban propis kojim će biti regulirana uporaba zrakoplovnih sustava na daljinsko upravljanje u zračnom prostoru BiH, BHDCA podsjeća da je njihova uporaba regulirana Pravilnikom o odobravanju letova i Naredbom o pravilima letenja, u skladu s odredbama Zakona o zrakoplovstvu BiH, priopćeno je iz BHDCA.

poslovni-global.ba/vecernji.ba

Odgovori