Izvješće UN-a: Cijene hrane prošlog mjeseca na najnižoj razini od rujna 2021. godine

Poljoprivreda vijesti

Cijene hrane u svijetu blago su pale u veljači, padajući na najnižu razinu od rujna 2021. godine, budući da je pojeftinjenje biljnih ulja, mlijeka i mliječnih proizvoda nadjačalo poskupljenje šećera, izvijestila je danas agencija UN-a FAO.

FAO-ov indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u veljači za 0.6 posto u odnosu na siječanj, na prosječnih 129.8 bodova, najnižu razinu od rujna 2021. godine. Indeks se time smanjio 11. mjesec zaredom i niži je za 19 posto u odnosu na rekordnu razinu, zabilježenu u ožujku prošle godine, prvom mjesecu ruske invazije na Ukrajinu.

Biljna ulja pojeftinila su u veljači za 3.2 posto u odnosu na siječanj, a mlijeko i mliječni proizvodi za 2.7 posto, izračunala je UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu. Šećer je pak poskupio za 6.9 posto i cijene su mu dosegnule najvišu razinu u šest godina, uglavnom zbog smanjene ponude iz Indije.

Žitarice su blago pojeftinile, za 0.1 posto u odnosu na siječanj, odražavajući snažan pad cijena riže, koji je zasjenio blagi rast cijena pšenice. Cijene mesa zadržale su se na siječanjskoj razini.

U zasebnom izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica, FAO je u prvoj preliminarnoj procjeni izračunao da bi ove godine u svijetu trebalo biti proizvedeno 784 milijuna tona pšenice, nešto manje nego u 2022., ali još uvijek blizu rekorda.

U Sjevernoj Americi očekuje se snažan urod budući da su poljoprivrednici zbog visokih cijena povećali zasijanu površinu, navode.

U Europi, proizvodnja bi se prema preliminarnim prognozama trebala smanjiti, a pad se očekuje i u Rusiji, zbog sušnijih uvjeta na jugu i manje zasijane površine pod pritiskom nižih cijena na domaćem tržištu.

U Ukrajini, proizvodnja bi ove godine trebala biti znatno ispod prosjeka budući da je površina zasijana ozimom pšenicom smanjena za nekih 40 posto pod utjecajem ozbiljnih financijskih ograničenja, oštećene infrastrukture i blokiranog pristupa poljima u pojedinim dijelovima zemlje.

FAO je istodobno potvrdio procjenu prema kojoj bi u sezoni 2022./2023. trebalo biti proizvedeno 2.77 milijardi tona, za 1.3 posto manje nego u prethodnoj sezoni.

Trgovina žitaricama trebala bi se smanjiti za 1.8 posto u odnosu na sezonu 2021./2022., na 473 milijuna tona, potvrdila je UN-ova agencija, a zalihe bi na kraju sezone, u ljeto ove godine, trebale biti niže za 1.2 posto nego na početku i kliznuti na 844 milijuna tona.

poslovni-global.ba

Odgovori