Izvoz junetine u Tursku bh. poljoprivrednicima zadao probleme

Poljoprivreda vijesti

Izvoz junećeg mesa iz BiH u Tursku, umjesto da pomogne poljoprivrednicima da se oporave od posljedica poplava iz 2014. godine, donio je još veće probleme, pišu Nezavisne novine.

To su poručili iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, iz kojeg napominju da je izvoz počeo u svibnju prošle godine i da je obećavao dobru zaradu.

– Nakon što je cijena žive vage junadi dostigla cijenu od pet KM po kilogramu, domaći trgovci mesom okrenuli su se uvozu iz EU-a, a izvoznici mesa u Tursku počinju uvoziti živu stoku i meso – pojašnjavaju iz Saveza.

U rujnu prošle godine prestao je otkup stoke za izvoz mesa u Tursku i u tom trenutku proizvođači utovljene junadi u BiH ostali su bez izvoznog tržišta, a domaće tržište su ranije izgubili.

– U posljednjih šest meseci tražnja za utovljenom junadi veoma je mala, što za posljedicu ima drastičan pad cijena žive vage- na gubitničkih 3,50 KM po kilogramu – navedeno je u priopćenju.

Proizvođači strahuju i od informacija s terena da će posao s Turskom ponovno početi tek u svibnju, te da će utovljenu junad otkupljivati samo jedan kupac.

poslovni-global.ba

Odgovori