Jačanje zajedničke suradnje Kine i BiH

BiH vijesti

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, susreo se danas u zgradi Vlade s Liu Haixing-om, pomoćnikom ministra vanjskih poslova Narodne Republike Kine i izvršnim tajnikom za suradnju između NR Kine i 16 zemalja središnje i istočne Europe. Također, sastanku su bili nazočni Nj.E. Chen Bo, veleposlanica NR Kine u BiH sa suradnicima, te ministri u Vladi HNŽ: Stjepan Krasić, Ajdin Teletović, Željko Laketić i Donko Jović.

Predsjednik Herceg predstavio je Hercegovačko-neretvansku županiju naglasivši potencijale koje ima, na poseban način ističući turizam, obnovljive izvore energije, promet i poljoprivredu. Također, kazao je kako je, s ciljem snažnijeg promoviranja gospodarskih, turističkih i drugih potencijala u sklopu mehanizma 16+1, HNŽ spremna postati dio i snažno se uključiti u rad Konferencije lokalnih lidera.

Pomoćnik ministra Haixing kazao je kako između BiH i Kine postoji značajan prostor za međusobnu suradnju, ističući potrebu snažnije suradnju između gradova i provincija, odnosno županija. Naglasio je kako HNŽ vidi kao prostor za značajniju suradnju u turizmu, drvnoj industriji, poljoprivredi i obnovljivim izvorima energije.

Ističući spremnost za produbljivanje zajedničke suradnje, sudionici sastanka usuglasili su se kako je potrebno intenzivirati razgovore koji će dovesti do realiziranja konkretnih projekata.

Inače, NR Kina je pokrenula mehanizam koordiniranja 16+1 kao dio megaprojekta „Jedan pojas-jedan put“, čiji je inicijator predsjednik Xi Jinping, Predsjednik NR Kine, a u kojem se nalazi 16 država središnje i istočne Europe: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska, Srbija, Slovačka i Slovenija.

poslovni-global.ba (foto:Vlada HNŽ)

Odgovori