JAPAN Summit G7 o svjetskoj ekonomiji, spriječiti još jednu globalnu krizu

Svijet vijesti

Summit sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta počeo je u japanskom obalnom gradu Shimi radnim ručkom.

Japanski premijer i domaćin summita Shinzo Abe prije toga poveo je čelnike zemalja G7 u Veliko svetište Ise, najsvetije mjesto japanske autohtone šinto religije. Prije toga zajednički su zasadili mlada stabla.

Oni najzaigraniji nisu odoljeli najvećem izazovu, vožnji u automobilima koji sami voze. Japan ga proizvodi za svoje umirovljenike.

Spriječiti još jednu globalnu krizu zajednički spašavajući krhki oporavak svjetske ekonomije – to je glavni cilj radnog dijela summita – istaknuo je japanski premijer Shinzo Abe. Trenutačno stanje usporedio je s onim neposredno prije izbijanja financijske krize 2008. Ovaj put vodili smo temeljitu raspravu i prepoznali glavne rizike s kojima se suočava svjetsko gospodarstvo, rekao je Abe.

Sastanak lidera SAD-a, Kanade, Njemačke, Francuske, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Japana u Iseshimi održava se u trenutku kad se svjetska ekonomija još oporavlja od zamrzavanja potražnje nastalog zbog izrazitog usporavanja proizvodnje u Kini te pada cijena nafte i robe.

Do sada smo razgovarali o pitanjima globalne ekonomije i naglasili potrebu da se nastavi ubrzavati rast. Iskoristit ćemo sva raspoloživa sredstva ne samo da bismo ljude vratili na posao nego i da bismo im osigurali veće plaće, izjavio je američki predsjednik Barack Obama.

Japan, Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo sukobljeni su oko potrebe fiskalnih poticaja. I dok japanski premijer poziva na prihvaćanje fleksibilne fiskalne politike, koja bi trebala ojačati globalni rast, Europljani na to ne pristaju.

Svjetsko gospodarstvo pokazuje znakove stabilnog rasta, ali postoje nedostaci, posebno s tržištima u nastajanju. Tu su i neki rizici, no slažemo se s Japanom da trebamo dogovoriti zajedničke inicijative, poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Čelnici sedam najbogatijih zemalja složili su se da oštra poruka mora biti upućena u vezi s pomorskim pravom u Južnokineskom moru, a nisu mogli izbjeći ni razgovor o migrantskoj krizi. Konkretnu pomoć od njih je zatražio predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Skupina G7 okuplja Veliku Britaniju, Francusku, Kanadu, Njemačku, Italiju, Japan i SAD uz sudjelovanje Europske unije. Iduće godine summit će se održati na Siciliji, objavio je talijanski premijer Matteo Renzi.

poslovni-global.ba

Odgovori