JUKIĆ PROZIVA Hrvatske šume pogoduju ilegalnim beračima smilja

Svijet vijesti

Prerađivač smilja i savjetnik za proizvodnju eteričnih ulja Sreten Jukić prozvao je na konferenciji za novinare Hrvatske šume za kršenje zakona tvrdeći da su mimo važećeg cjenika povisile cijenu kilograma ubranog smilja čime, kako je kazao, pogoduju onima koji što rade “na crno”.

U cijelu priču, dodao je Jukić – uključeno je i Ministarstvo zaštite okoliša koje je odobrilo branje 10.000 tona smilja, koliko ga “nema na cijeloj kugli zemaljskoj”. Zbog niza navodnih nepravilnosti najavio je podnošenje kaznenih prijava te podsjetio da se zbog branja smilja već vodi više sudskih postupaka.

Jukića posebno smeta što su Hrvatske šume u lipnju povišenje cijene kilograma ubranog smilja ugovorile s 10 tvrtki, iako je u tom poslu 30-ak poduzeća. I on je, kaže, bio pozvan na sastanak, no tvrdi da nije želio sudjelovati u nezakonitom dogovoru. “U važećem cjeniku i dalje stoji da je cijena kilograma smilja kunu”, naglašava Jukić, dodajući da se cijena ne može povisiti bez utvrđene procedure, odnosno promjene zakona i važećih uredbi.

Tvrtke koje žele brati posebne vrste bilja, poput smilja, na područjima u vlasništvu Hrvatskih šuma po utvrđenom postupku najprije trebaju dobiti dozvolu od Ministarstva zaštite okoliša i nakon toga potpisati ugovor s Hrvatskim šumama. Deset proizvođača koji su u lipnju pristali na povišenje cijena pritom su potpisali i tzv. Pismo razumijevanja za koje Jukić također tvrdi da je nezakonito jer takvo što “uopće ne postoji u hrvatskoj pravnoj terminologiji”.

poslovni-global.ba

Odgovori