Kakav početak nove… Od danas skuplje cigarete!

BiH vijesti

Bh. građani probudili su se nakon najluđe, najduže i najmamurnije noći… s ‘novogodišnjom čestitkom’ – naime, od danas, 1. siječnja 2016. godine, cigarete su skuplje! Na njih će se plaćati proporcionalna akciza po stopi od 42 posto maloprodajne cijene i posebna akciza u iznosu od 60 KM za 1.000 komada, odnosno 1,20 KM za pakiranje od 20 komada.

Kako su priopćili iz Uprave za neizravno oporezivanje, ukoliko je ukupna akciza na cigarete, koja je obračunata po navedenim stopama, manja od minimalne akcize, plaćat će se minimalna akciza u iznosu od 2,23 KM po kutiji cigareta za pakiranje od 20 komada.

Akciza na duhan za pušenje u 2016. godini iznosi 80 posto minimalne akcize na cigarete u 2016. godini, odnosno 89,20 KM po kilogramu.

Odluka predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH s politikom akciza na cigarete u EU.

Upravi za neizravno oporezivanje svi proizvođači i distributeri cigareta bili su dužni do 30. studenoga dostaviti nove maloprodajne cijene cigareta, koje su na snazi od danas, a utvrđene sukladno Odluci o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2016. godinu, koju je nedavno usvojio Upravni odbor Uprave.

Iz UNO podsjetili su i na obvezu poreznih obveznika i drugih osoba koja se bave prometom cigareta i duhana, da popišu zalihe na dan 1. siječnja i popisne liste dostave nadležnom regionalnom centru Uprave do 7. siječnja.

Također, obvezno je i popisivanje i dostavljanje popisnih lista i za zalihe starih akciznih markica, koje još nisu iskorištene, a na zatečene zalihe mora se obračunati razlika akcize u skladu s naprijed navedenom odlukom. Uplata se mora izvršiti na Jedinstveni račun UNO do 17. siječnja.

Je li, nakon ove korekcije cijena, pušenje za građane BiH postalo pravi luksuz, odnosno privilegija bogatih, ostaje za vidjeti.

cijene cigareta

poslovni-global.ba

Odgovori