Kina milijune radnika mijenja – robotima

Svijet vijesti

Roboti će preuzeti mnoga ljudska zanimanja. Svjesni su toga i u Kini, koja je odavno postala svjetska tvornica. Mnogi radnici u tamošnjim golemim postrojenjima i tvornicama rade u teškim uvjetima, a slabo su plaćeni.

U Kini rade na planu da automatiziraju milijune takvih radnih mjesta koristeći – robote. Na nedavnoj konferenciji robotike u Pekingu, potpredsjednik Kine Li Yuanchao istaknuo je upravo robotiku kao ključni prioritet budućeg ekonomskog razvoja zemlje.

Većina robota prikazanih na toj konferenciji bili su oni namijenjeni industriji zabave, zatim upotrebi u kućanstvu te dronovi, ali zamjetni su bili i industrijski roboti. To je još jedan signal koji potvrđuje da se Kina usmjerava u automatizaciju industrijskog sektora.

To bi bio i način na koji bi Kina mogla održavati visoku stopu rasta, koja je u posljednje vrijeme ugrožena.

Prije dvije godine Kina je postala najveći svjetski uvoznik robota. Procjenjuje se da će Kina do 2018. godine imati više od trećinu svih instaliranih industrijskih robota u svijetu.

No, kada se usporedi broj robota s brojem radnika, Kina je još uvijek puno iza mnogih drugih industrijsko razvijenih zemalja, što daje i puno prostora za rast. No, nije svaki posao zamjenjiv robotima.

– Potrebna nam je hibridna automatizacija. Velik izazov bit će odrediti koje zadatke automatizacija može obaviti učinkovito te koje dijelove posla mogu podijeliti čovjek i robot, kako bi zajedno bolje obavili zadatak – ističe Tianran Wang, član kineske Akademije inženjerstva.

 

poslovni-global.ba

Odgovori