Kinezi osnovali svoju ‘Svjetsku banku’, Amerika u šoku

Svijet vijesti

Azijska banka za infastrukturne investicije (AIIB) jučer je i službeno osnovana, priopćila je kineska vlada. Banka AIIB, čije je formiranje inicirala Kina, u potpunosti će početi s radom već u prvom mjesecu sljedeće, 2016. godine, odnosno od 16 do 18. siječnja, za kada je zakazana ceremonija otvaranja i prvo okupljanje odbora direktora i izvršnog odbora, prenosi agencija France press.

Službeni Peking će biti najveći akcionar u AIIB-u, uz udio od oko 30 posto, sudeći prema pravnom okviru koji je krajem lipnja potpisalo 50 zemalja-osnivača banke.

AIIB, sa sjedištem u Pekingu, trenutačno ima 57 članica, a očekuje se da će, zahvaljujući kapitalu od 100 milijardi dolara, već do sredine 2016. godine ponuditi prvu seriju projektnih zajmova, javlja kineska novinska agencija Sinhua.

SAD i Japan su se odbili priključiti azijskoj banci, koja se doživljava kao pandan Svjetskoj banci i Azijskoj razvojnoj banci, dok će sudjelovati Australija, Njemačka i Velika Britanija.

MMF je ranije ove godine priopćio da će s oduševljenjem surađivati s novoosnovanom Azijskom bankom za infrastrukturno investiranje. Dok su iz SAD-a stizale kritike za Veliku Britaniju, Francusku i druge saveznike zbog potpore novoj banci.

Japan i SAD su od početka izrazili zabrinutost zbog planova Pekinga da osnuje AIIB, ocjenjujući da bi ta institucija mogla postati ozbiljan konkurent Svetskoj banci i Azijskoj razvojnoj banci, koje podržavaju Washington i Tokio.

Još 2013. godine, kada je Kina objelodanila namjeru o osnivanju banke, SAD je počeo uvjeravati svoje saveznike da bojkotiraju novu instituciju. Amerikanci tvrde da će nova banka, po svoj prilici, imati blaže standarde za odobravanje kredita u odnosu na Svjetsku banku.

Ideja o osnivanju AIIB je kineska, a prvi memorandum o tom projektu su u listopadu prošle godine potpisale zemlje, od regionalnog giganta Indije, preko malih i siromašnih zemalja kao što je Laos, do bogatih koje uključuju Singapur i Katar, prenosi b92.

poslovni-global.ba

Odgovori