Klinici za psihijatriju SKB-a Mostar 762.684 KM za bolju energetsku učinkovitost

BiH vijesti

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić i predstavnici izabranih izvođača radova potpisali su jučer ugovore za poboljšanje energetske učinkovitosti u tri javno-zdravstvene ustanove u Federaciji BiH u okviru projekta Svjetske banke „Energetska učinkovitost u BiH“, za čiju je realizaciju nadležno ovo ministarstvo putem Implementacijske jedinice projekta za Federaciju BiH, priopćeno je iz Vlade BiH.

Najpovoljniji ponuđači

Tvrtke koje su, sukladno kriterijima Svjetske banke, odabrane kao najpovoljniji ponuđači su „Džekos“ d.o.o. Sarajevo za objekt Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (zgrada Ortopedije i Traumatologije) u iznosu od 1.145.595 KM, konzorcij Gradnja d.o.o. / HP investing d.o.o. / Staklorad d.o.o. Mostar za objekt zgrada Klinike za psihijatriju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, u iznosu od 762.684 KM i konzorcij Tehnograd d.o.o. / Aplamm d.o.o. Tuzla za objekt Klinike za kirurške grane – Gradina Kliničkog centra Univerziteta u Tuzli, s investicijom od 988.620 KM.

Ministar Martić je čestitao izabranim ponuđačima i naveo kako se radi o novim investicijama u Federacji BiH u iznosu od gotovo 3.000.000 KM, što će, osim ostvarenja značajnih ušteda u potrošnji energije i emisiji CO2, potaknuti i investicijski ciklus u oblasti građevinarstva.

Značajne investicije

Projekt Svjetske banke „Energetska učinkovitost u BiH“ predviđa za Federaciju BiH u sljedeće tri godine poboljšanje energetske učinkovitosti u više od 50 javnih obrazovnih i zdravstvenih objekata, kao i razvoj dugoročnih održivih mehanizama financiranja koji će omogućiti značajnije investicije u ovoj oblasti. To će, ujedno, dati poticaj domaćoj građevinskoj operativi i stvoriti povoljnije radne uvjete za djelatnike i korisnike ovih objekata, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja, priopćili su iz Vlade FBiH.

poslovni-global.ba (Foto: Vlada FBiH)

Odgovori