Končar otvorio novi laboratorij za velike električne strojeve i pogone

Hrvatska vijesti

Zagrebački Končar, otvorio je u povodu 102. rođendana novi laboratorij za velike električne strojeve i pogone. Riječ je o jedinstvenom tehnološkom kompleksu kakvih je malo u svijetu.

Investicija od 7 milijuna eura financirana je vlastitim sredstvima tvrtke koja za ovu godinu već ima ugovorene poslove u vrijednosti od milijardu eura.

Novi laboratorij dio je Laboratorijskog centra Končar – Instituta za elektrotehniku, a po tehničkim karakteristika i suvremenoj opremi, pripada društvu malobrojnih takvih u svijetu i nudi usluge mnogim svjetskim kompanijama.

Novi se laboratorij, zbog svojih tehničkih mogućnosti te suvremene ispitne i mjerne opreme, svrstava među nekoliko laboratorija u svijetu s mogućnošću ispitivanja visokonaponskih (HVDC) kabela za istosmjerni prijenos energije.

Laboratorij čine dvije ispitne hale ukupne površine 1.500 četvornih metara, a namijenjen je za tipska, specijalna i razvojna ispitivanja.

Otvaranju novog laboratorija nazočio je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture RH Oleg Butković, koji je ocijenio da je to značajan događaj za hrvatsku industriju i hrvatsko gospodarstvo.

Puštanje u rad novog Laboratorija za velike električne strojeve i pogone od iznimnog je značenja za kontinuitet i razvoj ispitivanja visokonaponske opreme, a po tehničkim karakteristikama ravnopravan je renomiranim svjetskim laboratorijima.

poslovni-global.ba

Odgovori