Kreditiranje: Za poboljšanje kvalitete zraka 46,1 milijun KM

BiH vijesti

Bosna i Hercegovina i Svjetska banka danas su potpisale sporazum o kreditiranju dva projekta u ukupnom iznosu od 138,4 milijuna KM.

Sporazum su potpisali ministar financija i trezora Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić i šef Ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori Christopher Sheldon. Od navedenog iznosa, 92,3 milijuna KM namijenjeno je zdravstvu u oba entiteta, a 46,1 milijun KM namijenjeno je poboljšanju kvalitete zraka u nekoliko gradova u Federaciji BiH.

Riječ je o kreditiranju po povoljnim uvjetima. Rok otplate kredita za zdravstvo je 18 godina, uz poček od pet godina. Rok otplate kredita za poboljšanje kvalitete zraka u FBiH je 31 godina, uz poček od šest godina, ističe Amidžić

Novac će biti iskorišten za poboljšanje zdravstvenih usluga i financijsku konsolidaciju pojedinih zdravstvenih ustanova, dok će drugi kredit biti iskorišten za poboljšanje kvalitete zraka u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Mostaru. To će značiti zamjenu izvora energije i poboljšanje energetske učinkovitosti.

Sheldon je istaknuo da je cilj smanjiti onečišćenje zraka iz kućanstava i prijevoza. Kako je najavio, to će podrazumijevati zamjenu sustava grijanja u 25.000 kućanstava u Sarajevu.

poslovni-global.ba

Odgovori