Kupuje li Zvečevo velikokladušku ‘zlatnu koku’ – imovinu Agrokomerca!?

BiH vijesti

Stručnjak za državnu imovinu Bosne i Hercegovine Muharem Cero, upozorio je u razgovoru za BiH novinsku agenciju Patria, da bi prodaja prehrambene industrije Agrokomerc Razvojnoj banci Federacije BiH, mogla otkriti jednu od najvećih afera u regiji. Pod plaštom novih ulaganja u ratom posrnuli Agrokomerc, tvrdi Cero, novi vlasnici mogli bi se domoći i imovine velikokladuške kompanije i u Hrvatskoj, ali i drugim zemljama bivše Jugoslavije.

Kako piše Agrobiz, a prenosi Poslovni dnevnik, riječ je o imovini iz pasivne bilance ove kompanije, čija se vrijednost procjenjuje na stotine milijuna konvertiblinih maraka. Prema grubim računicama, imovina Agrokomerca samo u Hrvatskoj premašuje vrijednost dva kompletna godišnja proračuna u Federaciji BiH ili oko 4 milijarde KM.

Premijer Fadil Novalić i njegov kabinet moraju jasno upoznati javnost, a pogotovo radnike Agrokomerca, što se trenutno događa s imovinom Agrokomerca izvan Bosne i Hercegovine.

– Je li predmet posljednje prodaje dijela Agrokomerca, zapravo, i perfidna prodaja imovine ove kompanije u susjednim zemljama? A Agrokomerc imovinu ima u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, u Makedoniji i na Kosovu – upozorio je Cero.

Postupak prodaje bit će okončan do kraja travnja, potvrđeno je iz Općinskog suda u Velikoj Kladuši. Imovinu Agrokomerca vrijednu oko 25 milijuna KM Razvojna banka FBiH dobit će za samo 2,2 milijuna KM. Plan je da banka nakon toga imovinu Agrokomerca proda dalje, a kao jedan od mogućih kupaca spominje se i hrvatska tvrtka Zvečevo.

– Ovdje je sada najmanji problem prodaja Agrokomercove imovine u Velikoj Kladuši. Mislim da je krajnji cilj imovina Agrokomerca izvan BiH – upozorava Cero.

poslovni-global.ba

Odgovori