Lažna obećanja: Mirovine za prosinac u FBiH još nisu isplaćene!

BiH vijesti

Mirovine u Federaciji još uvijek nisu isplaćene iako je Vlada prošle godine umirovljenicima obećala kako se više neće kasniti i kako će sav novac dobiti do 5. u mjesecu. Umirovljenici u Federaciji Bosne i Hercegovine još uvijek čekaju na svoje prosinačke, prošlogodišnje mirovine. Mirovine kasne već deset dana. Ogorčeni umirovljenici ne znaju kome se obratiti, niti koga kontaktirati, piše Večernji list BiH.

Traže svoja prava

I Udruženje umirovljenika FBiH i umirovljenici konstantno zovu i traže svoja prava, međutim, nema informacija, osim poznatih, a to je da mirovine još uvijek nisu isplaćene. Iz Zavoda MIO i federalne Vlade je obećano da će do 5. siječnja ovoga mjeseca mirovine biti isplaćene. Ali, izgleda da je stanje sve teže.

– Telefon cijelo jutro, i jučer i prekjučer, zvoni. Međutim, mi, kao ni oni, nemamo baš mnogo informacija, osim da mirovine još uvijek nisu isplaćene. Trebalo se to dogoditi do 5. ovoga mjeseca, kako je i obećano iz Zavoda MIO i federalne Vlade. Izgleda da je stanje sve teže, a to znaju i ljudi koji sjede u Zavodu, s obzirom na to da se nitko ne javlja i ne odgovara na naše pozive. Cijelo jutro ih pokušavam kontaktirati, ali odgovora nema – izjavio je jučer za portal Radiosarajevo.ba Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja umirovljenika FBiH, i dodao da se sada i povećao broj umirovljenika, a da ih samo posljednji mjesec u Federaciji ima 2000 više.

– Mi umirovljenicima ne možemo pomoći, mi ne dajemo novac i ne puštamo ga na njihove bankovne račune. Sve potrebne informacije nalaze se u Mostaru, gdje je i glavno sjedište Federalnog zavoda MIO, a u Sarajevu se ne raspolaže takvim informacijama. Mi smo s njihovim predstavnicima i s Vladom FBiH imali dogovor, odnosno sastanak prije Nove godine, da će mirovine isplaćivati do 5. u mjesecu, međutim, kao što vidite – stanje se nije promijenilo. Dugo najavljivana reforma što se tiče poboljšanja uvjeta umirovljenika još je u proceduri, a trebala se usvojiti 31. prosinca. Umirovljenici trebaju znati da i mi nemamo konkretnih informacija te da je glavna adresa Zavod MIO – kazala je za portal Vesna Grgić, predsjednica Saveza udruženja umirovljenika SŽ-a.

U reformama i izmjeni postojećeg stanja u statusu umirovljenika, o kojima je govorio Rapa, stoji da se među najbitnijim promjenama u odnosu na postojeći zakon, odnosno sustav mirovinskog i invalidskog osiguranja, navodi izmjena načina obračuna mirovinske osnove kroz bodovni sustav.

poslovni-global.ba

Odgovori