Liječnici upozoravaju: Pametni telefoni izazivaju rak i neplodnost!

vijesti Zanimljivosti

Iako dizajniran kako bi stao u džep, to nikako nije najsigurnije mjesto gdje želite držati vaš pametni telefon. Novo istraživanje ukazuje da držanje telefona u blizini kože uvelike povećava količinu zračenja koje upija vaše tijelo, objavio je “Avazov” portal.

Liječnica Devra Davis je počela s istraživanjem nakon što je primijetila novi trend kod žena koje drže telefon u grudnjaku. Pritom se pozvala na slučaj u kojem je mladoj djevojci dijagnosticiran rak dojke u obliku mobitela.

Prilikom prezentacija rezultata svog istraživanja u Australiji, dr. Davis je okupljenima pročitala dio uputstava za korištenje iPhonea 4, koje je napisano sitnim slovima. Uputstva jasno upućuju korisnike da ne drže telefon bliže od 15 milimetara od tijela.

Ove tvrdnje je potkrijepio i dr. Joseph Mercola koji kaže da pametni telefoni povećavaju temperature na mjestima blizu tijela gdje ih vlasnici drže kada ih ne koriste.

“Bez obzira koliko blizu tijela držali telefon, izloženi ste zračenju. Pritom treba znati kako su različiti dijelovi tijela izloženi različitom stupnju zračenja, neki manje, a neki više”, rekao je Mercola i dodao:

“Istraživanje objavljeno 2009. godine potvrđuje da će držanje mobitela u blizini kuka oslabiti područje oko zdjelice.”

Jednako tako, istraživanja su pokazala kako zračenje može oštetiti DNK i utjecati na plodnost kod muškaraca. Zbog toga muškarci ne bi trebali držati telefon u prednjem džepu.

poslovni-global.ba

Odgovori