Ljubljanska banka: Dok su počele isplate u Zagrebu, povrat stare devizne štednje za BiH bit će spor

Svijet vijesti

Slovenija je ovih dana već isplatila prve obveze prema starim deviznim štedišama Ljubljanske banke Zagreb, potvrdio je u subotu slovenski fond za sukcesiju, javlja Hina.

Riječ je o prvom paketu isplata u kojemu će se od 3. do 14. ovog mjeseca isplatiti 685.000 eura i tako podmiriti 39 štediša, prenijela je u subotu Slovenska tiskovna agencija STA.

Oni su među prvima predali zahtjeve i nisu se žalili na informativni izračun štednje koji im je poslala banka krajem prošle i početkom ove godine, te su tako njihova rješenja o isplati postala pravomoćna.

Svi koji će biti isplaćeni u prvom paketu su stari devizni štediše nekadašnje Ljubljanske banke Zagreb ili njihovi pravni nasljednici, a očekuje se da će povrat štedišama u BiH zbog nesređene dokumentacije teći sporije.

Slovenija procjenjuje da će za provedbu presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu iz 2014.  po kojoj je dužna vratiti staru deviznu štednju štedišama Lubljanske banke u Hrvatskoj i BiH – trebati oko 385 milijuna eura.

Drži se da je štediša ili njihovih pravnih nasljednika koji će tražiti povrat sredstava oko 230.000. Zahtjevi za povrat mogu se do kraja 2017. podnositi slovenskom fondu za sukcesiju.

poslovni-global.ba / vecernji.ba

 

Odgovori