Ljubuški: Instalirano pet agrometeoroloških stanica za digitalno upravljanje zemljištem

Poljoprivreda vijesti

Na pet lokacija na području Grada Ljubuškog je instalirano pet agrometeoroloških stanica kojima je omogućeno digitalno upravljanje zemljištem za veće prinose u poljoprivredi.

Crnopod, Studenci, Pregrađe, Šipovača i Plantaža u Ljubuškom su lokacije postavljenih stanica kojima će se pratiti različiti parametri i na osnovu toga donositi preporuke za različite agronomske aktivnosti i intervencije na poljoprivrednim površinama.

Stanice imaju prognozne modele za bolesti za 21 poljoprivrednu kulturu. Opremljene su senzorima za mjerenje brzine i smjera vjetra, vlažnosti lista, količine padalina, solarne radijacije te mjere temperature zemljišta, temperature zraka i vlažnost zraka. Prateći softver meteo stanice pruža mogućnost prikazivanja, obrade i analize prikupljenih podataka sa meteo stanice, s ciljem predviđanja oboljenja, pojave štetočina i planiranja radova (sjetva, zaštita biljaka, žetva/berba, ishrana biljaka, pristupačnost terenu, obrada tla). U sklopu softvera postoji i modul za globalnu vremenska meteorološku prognozu, s prikazom do sedam dana unaprijed, s parametrima temperature zraka, vjerojatnoćom padalina, brzine i smjera vjetra, relativne vlažnosti zraka, zračnog tlaka i sunčevog zračenja.

Instaliranje stanica je dio projekta “Digitalizacija općinskog upravljanja zemljištem”. Cilj projekta je unaprjeđenje kapaciteta lokalnih samouprava u području digitalnog upravljanja zemljištem i to kroz unaprjeđenje transparentnosti u procesu digitalnog upravljanja zemljištem, modernizaciju usluga koje pružaju lokalne samouprave i regionalnu razmjenu iskustava u ovom području.

Regionalni projekt “Digitalizacija općinskog upravljanja zemljištem” provode GIZ i tvrtka TeleGroup, u partnerstvu s Mrežom za povoljno poslovno okruženje koju predstavljaju NALED, REDAH, Gospodarska komora Republike Srpske i Gospodarska komora Crne Gore u okviru programa develoPPP njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj (BMZ).

poslovni-global.ba

Odgovori