London predvodi popis gradova vodećih poslovnih središta svijeta

Svijet vijesti

London je zadržao vodeće mjesto u sveobuhvatnoj studiji “Cities of Opportunity” (Gradovi mogućnosti), kojom konzultant PricewaterhouseCoopers (PwC) analizira društveno i gospodarsko stanje 30 vodećih poslovnih svjetskih centara, izvijestio je PWC Hrvatska.

Singapur je na drugom mjestu tog indeksa gradova, Toronto treći, a u prvih pet nalaze se i Pariz i Amsterdam. Europski gradovi zauzimaju četiri od deset najboljih mjesta.

PwC-ovim popisom mjeri se uspješnost gradova kroz deset pokazatelja, uključujući promet i infrastrukturu, lakoću poslovanja, demografske značajke i pogodnost za život, tehnološku spremnost i troškove.

Izvješće pokazuje da su gradovi uspješni ne samo kada su gospodarski propulzivni, nego i kada su izvrsni i u pružanju niza društvenih pogodnosti, uključujući dobru kvalitetu života, brigu za osobe treće životne dobi, stambeno zbrinjavanje i spremnost na katastrofe, a svaka od njih pokazuje snažnu vezu s vodećim gradovima u studiji.

Budući da se metodologija i podaci korišteni u izvješću temelje uglavnom na dvije godine prije odluke Velike Britanije o izlasku iz EU-a, glasovanje o Brexitu ne utječe na položaj Londona u Indeksu ove godine, stoji u izvješću.

London je među najbolja tri grada u šest pokazatelja obuhvaćenih studijom, uključujući intelektualni kapital i inovacije, tehnološku spremnost, pristup gradu, demografske značajke i pogodnost za život, gospodarsku snagu te lakoću poslovanja.

Singapur je napredovao s trećeg mjesta u 2014. godini – na prvom mjestu je u tri pokazatelja – tehnološkoj spremnosti, prometu i infrastrukturi te lakoći poslovanja. Grad je također uspješan i u području poreza; Singapur, Dubai i Hong Kong, naime, imaju najniže porezne stope i najveću učinkovitost.

Treći Toronto nalazi se među deset najboljih u sedam pokazatelja, a posebno je uspješan u kategorijama koje se odnose na dnevne potrebe i zahtjeve građana.

Pariz se uspeo na četvrto mjesto sa šestog u 2014. godini, unatoč desetljećima gospodarskog pritiska i, od nedavno, terorističkim napadima. Na prvom je mjestu u pogledu demografskih značajki i pogodnosti za život, isto kao i New York.

Amsterdam je ove godine prvi put ušao u studiju i to odmah na peto mjesto. Grad se smjestio u prvih pet u tri pokazatelja (intelektualni kapital i inovacije, tehnološka spremnost, te održivost i zaštita okoliša).

New York je na šestom mjestu, nakon što je bio drugi 2014. godine te godinama prvi prije tog razdoblja. Taj je grad postigao niže rezultate u mnogim kategorijama mjerenja koje su prvi put uvedene ove godine te je nadmašen postignućima drugih gradova. Treba se značajno poboljšati u pogledu održivosti i zaštite okoliša, te zdravstvu, sigurnosti i zaštiti (na 16. mjestu), kao i troškova (na 25. mjestu).

Sedmi Stockholm posebno je dobre rezultate postigao na području održivosti i zaštite okoliša te prometa i infrastrukture. Grad je osim toga nadmašio sve ostale i u dvije nove varijable, brizi za osobe treće životne dobi i poslovnim rizicima povezanim s vodom.

Od 8. do 15. mjesta smjestili su se gradovi: San Francisco, Hong Kong, Sydney, Seoul, Berlin, Chicago, Los Angeles i Tokyo.

Globalni voditelj Sektora za gradove i lokalne samouprave Hazem Galal rekao je da postojan rezultat gradova kao što su London, Pariz, Singapur i New York unutar prvih deset “Gradova mogućnosti” pokazuje da uspjeh ne pokreće samo gospodarsko blagostanje.

“Dobra kvaliteta života u gradu ima temeljnu ulogu u njihovoj sposobnosti privlačenja i zadržavanja globalno mobilnih talenata koji su im potrebni. Stalna urbana konkurentnost tih gradova počiva na trajnoj suradnji između tvrtki, stvaratelja politika i građana koji ih grade”, istaknuo je.

poslovni-global.ba

Odgovori