Microsoft ukida podršku za Windows 7 i 8 na novim računalima

Tech vijesti

Kompanija je objavila da računala s novijim čipovima od AMD-a, Intela i Qualcomma moraju imati Windows 10, kako bi i dalje primala obavijesti o isporuci novih nadogradnji sustava. Računala koja zahtijevaju Windows 10 da bi i dalje imala Microsoftovu podršku ona su s procesorima koji se temelje na dizajnu Intel Skylakea puštenog u prodaju prošle godine, Intelove obitelji Kabylake, AMD Bristol Ridgea i Qualcommova 8996/Snapdragona 820, piše techrepublic.com.

Pretpostavlja se da će ovaj potez najteže pogoditi tvrtke, koje se sporije od privatnih korisnika prebacuju na nove operacijske sustave. Zbog tog su se oslanjale na deset godina podrške koju je Microsoft pružao dosad, bez obzira na hardver. Kad je Microsoft ukinuo podršku za Windows XP u travnju 2014. godine, više od tri četvrtine kompanija u Velikoj Britaniji ga je u određenoj mjeri nastavilo koristiti.

Da bi donekle nadoknadio utjecaj novih odluka na tvrtke, potpredsjednik Microsoftove grupe za Windowse i uređaje Terry Myerson izjavio je da će kompanija nastaviti pružati podršku za Windows 7 i 8 na nizu računala koja se temelje na Skylakeu, kako bi korisnicima dali vremena da se pripreme za prebacivanje na Windows 10.

To bi trebalo potrajati do 17. srpnja 2017. godine, a nakon toga ta će računala primati obavijesti samo za najvažnije sigurnosne nadogradnje. Microsoft će podržavati Windows 7 na računalima sa starijim procesorima do 14. siječnja 2020., a Windows 8.1 do 10. siječnja 2023. godine. Myerson je objavio da je do ovih promjena došlo zbog komplikacija koje imaju prilikom podržavanja starije tehnologije.

“Windows 7 je osmišljen prije gotovo deset godina, kad nije bilo x86/x64 SOCs”, napisao je na svom blogu.

Windows 7 i 8 i dalje će raditi, no zbog nedostatka zakrpa i podrške, sustav će biti podložan napadima, a nakon nekog vremena usporiti će i način rada računala. Ono što trebate učiniti jest u Windows sgtoreu preuzeti zakrpu odnosno service pack Windows 8.1. Za to morate imati 4GB slobodnog prostora na hard disku. Korisnici koji su prešli na sustav 8.1 mogu besplatno preuzeti verziju Windows 10. Za to moraju preuzeti instalacijski alat, odabrati verziju sustava koju žele instalirati (32 ili 64 bitni) i pokrenuti instalaciju.

poslovni-global.ba

Odgovori