Minimalna trošarina na cigarete u BiH 2,23 KM

BiH

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UO UNO) BiH odlučio je danas da izvješće Radne skupine o povećanju trošarina na naftne derivate, pivo i cigarete dostavi entitetskim vladama na izjašnjenje, s obzirom na to da nije postignuto usuglašeno rješenje o kome bi UO UNO mogao odlučivati u okviru svoga mandata, prenosi vecernj.ba.

UO UNO donio je Odluku o utvrđivanju posebne i minimalne potrošnje na cigarete i duhan za pušenje za 2016. godinu koja će se primjenjivati od 1.1.2016. godine.

Prema usvojenoj odluci, minimalna trošarina na cigarete iznosit će 2,23 KM po kutiji cigareta, dok će posebna trošarina za pakiranje od 20 komada cigareta iznositi 1,20 KM. Trošarina na duhan za pušenje bit će u visini 80 posto minimalne akcize i iznosit će 89,20 KM po kilogramu.

Porezni obveznici i prometnici cigaretama dužni su popisati zatečene zalihe te do 17.1.2016. godine uplatiti razliku između obračunate i već uplaćene trošarine.

Usvojena je i Odluka o utvrđivanju carinske tarife za 2016. godinu na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

UO usvojio je Odluku o količinama dizel goriva na koje se ne plaća putarina, čime se pomaže proizvodnja u rudnicima u oba entiteta.

Upravni odbor usvojio je Izvješće o radu UNO za prvih šest mjeseci ove godine uz konstataciju da su zadovoljni rezultatima koji su postignuti.

Usvojen je i Plan rada UINO za iduću godinu uz određene primjedbe koje bi trebale unaprijediti rad ove institucije.

poslovni-global.ba / vecernji.ba (Foto: Zoran Ćubela)

Odgovori