MMF: Priznanje Kini na reformama, yuan kao valuta rezervi

Svijet

Odluka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da kineski yuan poznat i kao renminbi uvrsti u košaru specijalnih prava vučenja (SDR) i tako ga pridruži američkom dolaru, britanskoj funti, japanskom yenu i euru važna je prekretnica u integraciji Kine u globalni financijski sustav i priznanje da je napravila napredak u reformama. Ovom odlukom kineska valuta je dobila svoju stvarnu tržišnu vrijednost, a Kina potvrdila svoju gospodarsku silu, prenose agencije.

SDR je obračunska valuta MMF-a uvedena prije 42 godine i uz američki dolar i zlato služi kao sredstvo plaćanja u međunarodnim transakcijama. SDR je uveden kako bi se povećao financijski potencijal Fonda.

Omjer pojedinih valuta u košarici određuje se prema relativnoj važnosti te valute u međunarodnoj trgovini i financijama. Taj omjer određuje MMF svakih pet godina.

Košarica je trenutno 41,9 posto dolar, 37,4 posto euro, 11,3 posto funta i 9,4 posto yen. Yuan se neće pridružćiti do listopada 2016. i imat će 10,92 posto udjela.

Prema novoj formuli udio eura će pasti na 30,93, funta i yen će isto tako imati manju težinu dok će dolar ostati na istoj razini.

poslovni-global.ba

Odgovori