MODERNIZACIJA!? Kuba želi svima omogućiti pristup internetu

Oni koji su do sada putovali na Kubu kako bi uživali u tropskoj klimi, prekrasnoj kolonijalnoj arhitekturi i oldtajmer automobilima vjerojatno su se susreli s jednim nezgodnim problemom – sporim i skoro pa nedostupnim internetom.

No, izgleda da će se to uskoro promijeniti. Na snagu je stupio novi niz propisa kojima se želi svima na otoku omogućiti bolji pristup internetu, piše The New York Times.

Mada će kubanska vlada i dalje kontrolirati komercijalni pristup internetu, Wi-Fi i mrežni internet trebali bi uskoro postati dostupni kućanstvima i tvrtkama.

Kuba je uvela internet u 1990-ima, no pristup je godinama bio ograničen i strogo kontroliran, dijelom zbog zabrinutosti vlade da bi slobodan protok informacija mogao imati potencijalno subverzivni učinak.

“Kubanska vlada cijelo je vrijeme svjesna toga da je pristup internetu potreban ako se želi modernizirati gospodarstvo, no istovremeno je bila zabrinuta da bi to moglo dovesti do subverzije u društvu“, rekao je politolog William LeoGrande sa sveučilišta American University u Washingtonu.

Premda novi propisi dopuštaju građanima povezivanje s internetom korištenjem vlastitih routera i druge opreme, još uvijek ne dozvoljavaju privatnim mrežnim operaterima da osiguravaju tu uslugu, čime se i dalje osigurava monopol državne komunikacijske tvrtke Etecsa.

Kako god da bilo, takav korak će vjerojatno ojačati turistički sektor Kube jer će sada razne tvrtke, poput restorana, kafića i privatnih iznajmljivača, moći svojim gostima ponuditi Wi-Fi; gotovo obaveznu uslugu u većem dijelu svijeta, ali još uvijek izuzetno rijetku na Kubi.

Ne bi bilo pošteno reći da Kuba svojim državljanima do sada uopće nije omogućila pristup internetu. U 2015. godini vlasti su postavile 35 bežičnih hot spotova, odnosno područja koja su imala internetsku povezanost. Iako je cijena te usluge po satu iznosila oko 10 posto prosječne mjesečne plaće, hot spotovi su postali vrlo popularni na Kubi. Do kraja 2018. osigurano je 800 takvih Wi-Fi mjesta diljem zemlje.

Međutim, zakonit pristup internetu u kućanstvima i tvrtkama do sada je bio jako rijedak. Na cijeloj Kubi je do nedavno samo 67.000 domova imalo internet, a u tvrtkama je to bilo ograničeno na određene vladine zaposlenike i profesije.

poslovni-global.ba

Odgovori