Mostar: Gradnja postrojenja za tretman otpadnih voda od velikog značaja i za RH

BiH vijesti

S ciljem sagledavanja statusa provedbe tekućeg Projekta odvodnje i tretmana otpadnih voda Grada Mostara, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, održao je sastanak s gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem. Ova aktivnost uključuje prvi projekt izgradnje kompletnog postrojenja za tretman otpadnih voda u BiH, kapaciteta 100.000 stanovnika (I. faza), zajedno s pratećim sustavom kolektora za prikupljanje i odvodnju otpadnih voda s gradskog područja do postrojenja

Zaštita okoliša

Tijekom obilaska lokacija na kojima se odvijaju radovi, a kojem je nazočila i federalna ministrica financija Jelka Milićević, Dedić je istaknuo da je ovaj projekt jedan od glavnih prioriteta u BiH, zbog zaštite rijeke Neretve kao glavnog resursa vode za piće i navodnjavanje za područja nizvodno od Mostara, kao i u Republici Hrvatskoj.

Federalni ministar je rekao da će završetak ovog projekta u vrijednosti 25 milijuna eura, značajno doprinijeti povećanju postotka provedbe Direktive o urbanim otpadnim vodama Europske unije u BiH i sveukupnoj zaštiti okoliša.

Završetak u 2017.

Cjelokupni projekt se realizira putem Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i agencija za vodna područja uz podršku međunarodnih finansijskih institucija, prvenstveno Svjetske banke i Europske investicijske banke, uz znatno sudjelovanje Švedske razvojne agencije (SIDA), EU IPA fonda, te sredstava Proračuna Federacije BiH i Grada Mostara.

Završetak ovog projekta planiran je 2017. godine, priopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

poslovni-global.ba (Foto: Vlada FBiH)

Odgovori