MOSTAR Međunarodna konferencija o Preveniranju i borbi protiv financijskih nepravilnosti

BiH vijesti

Danas je u Gradskoj vijećnici Grada Mostara održana Međunarodna konferencija pod nazivom „Preveniranje i borba protiv financijskih nepravilnosti i prijevara u Programima Europske teritorijalne suradnje”.

Cilj održavanja Konferencije jest razmjena iskustava, predstavljanje dosadašnjih rezultata kapitaliziranja akcija i mjera provedenih u sklopu jadranskog IPA-PROGRAMA s ciljem kreiranja vještina za pravilnu primjenu EU propisa i primjenjivanja operativnih jedinica kako bi se upotpunili postojeći postupci financijskog izvješćivanja, sukladno pravilima Europske unije.

U uvodnom obraćanju, dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko- neretvanske županije, zahvalio je svima koji su doprinijeli da Konferencija bude održana u Gradu Mostaru i Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

“Dopustite da na poseban način izrazim zahvalnost Pauli Di Salvatore, direktorici Upravljačkog tijela Programa IPA-Adriatic, Vjekoslavu Bevandi, zamjeniku predsjedatelja Vijeća ministara BiH te Ljubi Bešliću, gradonačelniku Grada Mostara, koji su svojim utjecajem doprinijeli da upravo Grad Mostar i Hercegovačko-neretvanska županija budu domaćini ovog iznimno značajnog skupa. Počašćeni smo i zahvaljujemo na ukazanom povjerenju koje ćemo, siguran sam, opravdati ne samo kao dobri domaćini, nego i kao pouzdani partneri”.

Istaknuo je, također, kako je suradnja na svim poljima za ovaj saziv Vlade Hercegovačko-neretvanske županije uvjet bez kojega se ne može.
“Prekogranična suradnja i partnerstvo sa svima Vama za nas je prigoda za ubrzanje izgradnje vlastitih struktura i kapaciteta koji vode bržem razvitku Hercegovačko-neretvanske županije, stvaranju nove vrijednosti i otvaranju novih radnih mjesta.
U našim uvjetima, ostvarenje bržeg i održivog gospodarskog razvitka zahtijeva značajne reformske procese, za koje su snažnu opredijeljenost iskazale sve razine vlasti u BiH.
Izvjesno je i to kako su te reforme ne samo nužne, nego i teške, ali ne i neostvarive. Njihovim implementiranjem mi u Hercegovačko-neretvanskoj županiji želimo dati svoj puni doprinos ispunjavanju uvjeta za dobivanje pozitivnog odgovara na nedavno podnesenu aplikaciju za punopravno članstvo BiH u EU.
Održiv gospodarski razvitak naših regija uvelike ovisi i o našoj spremnosti da, kroz IPA- programe prekogranične suradnje i razmjenu znanja i iskustava, naše potencijale stavimo u funkciju boljeg života svih naših građana”, kazao je predsjednik Herceg.
“Svjesni smo kako se ovaj naš prostor još uvijek promatra kao prostor gdje nema odlučnosti za dosljednu provedbu pravila i propisa Europske unije. Takvu percepciju želimo mijenjati i stoga je i ovaj skup prigoda da otvoreno porazgovaramo i o tome, da korektnom analizom do sada učinjenoga napravimo osvrt na ono što je iza nas, ali da, prije svega, argumentiranom raspravom ukažemo na ona područja gdje u budućnosti možemo i moramo učiniti više”, zaključio je.

Ljubo Bešlić, gradonačelnik Grada Mostara, obraćajući se nazočnima, istaknuo je kako se realiziranjem projekata sredstvima Europske unije radi na poboljšanju uvjeta života građana Bosne i Hercegovine.
“Cilj je, prije svega, da se sva ona sredstva koja BiH dobije na putu približavanja EU i iskoriste, a ona se mogu iskoristiti samo ako imamo ljude koji su dobro educirani. Pravilan utrošak sredstava iz europskih fondova, kao i ispravan nadzor daju mogućnost nekada i za dodatnim sredstvima, koja treba iskoristiti a ne dopustiti da projekti ostanu nezavršeni, a sredstva povučena. Kao negativnu, ocijenio je činjenicu da se znalo dogoditi, u BiH, da su novčana sredstva za neke projekte bila odobrena, ali oni nisu realizirani pa su sredstva povučena”, kazao je Bešlić.

Paola Di Salvatore, direktorica upravljačkog tijela Programa IPA-Adriatic CBC istaknula je kako BiH jako dobro upravlja sredstvima iz Europskih fondova, te kako će, tijekom konferencije biti sagledano može li se upravljanje sredstvima još poboljšati i ubrzati, kako bi se i na taj način BiH približila ulasku u EU.
“Konferencija je značajna ne samo za lokalnu zajednicu, nego za sve čimbenike koji se u budućnosti žele priključiti projektima Europske unije. Jako sam sretna da su sredstva iz EU završila na području grada Mostara i ove države. Projekti koji se trenutno izvode odnose se na izgradnju hidrometeorološke zaštite od poplava, obnovu kulturnog i povijesnog centra na Buni kod Mostara, na zaštitu od požara i projekt kojim je predviđeno proširenje Zračne luke Mostar i kupnju vozila hitne pomoći na plinski pogon”, kazala je Di Salvatore.

Direktorica Paola Di Salvatore će, također, s predsjednikom Hercegom i gradonačelnikom Bešlićem posjetiti Filozofski fakultet u Rodoču, Zračnu luku Mostar i Centar za posjete i kulturu na Buni, strukture i gradilišta koja su financirana sredstvima IPA-fondova, kako bi se osobno uvjerila u to do kojeg stupnja su došli radovi, te Općinu Čitluk gdje će održati sastanak s Ivom Jerkićem, načelnikom općine.

Konferenciji su bili nazočni i ministri u Vladi Hercegovačko- neretvanske županije: Slađan Bevanda, Oliver Soldo i Željko Laketić.

poslovni-global.ba

Odgovori