MOSTAR Okrugli stol o temi “Perspektive obrazovanja i tržišta rada u sektoru turizma u HNŽ”

Turizam vijesti

Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko – neretvanske županije danas je u hotelu “City” Mostar upriličilo Okrugli stol o temi “Perspektive obrazovanja i tržišta rada u sektoru turizma u HNŽ”.

Dr. sc. Rašid Hadžović, ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa istaknuo je kako se u projektu “Blue SKILLS” radi na povezivanju Albanije, Crne Gore, BiH, Hrvatske i Italije, a njegov značaj je u tome što će sve zemlje sudionice imati jednake nastavne planove i programe u turističko-ugostiteljskim školama, te će na taj način biti omogućena razmjena učenika i nastavnika.

“Veoma je bitno to što smo kroz ovaj sektor, koji je posebice značajan za HNŽ, uspjeli povezati gospodarstvo i obrazovanje i nadam se da ćemo i u budućnosti razrađivati nastavne planove i programe koji će doprinijeti poboljšanju povezivanja gospodarstva i obrazovanja”, kazao je Hadžović istaknuvši i to kako se nada da će novi nastavni planovi i programi biti u primjeni već sljedeće školske godine te da bi do prve razmjene učenika moglo doći sljedećeg ljeta.

U ime dr. sc. Nevenka Hercega, predsjednika Vlade Hercegovačko- neretvanske županije, nazočnima se obratio Veselko Čerkez, predstojnik Ureda, koji je naglasio kako je sudjelovanje u zajedničkim programima i projektima u sklopu prekogranične suradnje na tragu nastojanja da u što skorije vrijeme postanemo dijelom velike obitelji europskih država.

“Ovo su konkretni projekti koje trebamo razumjeti i na kojima trebamo raditi kako bismo se osposobili, educirali, usvojili i ostvarili neke vještine koje su nam dosad bile nepoznate, jer želimo ići u korak s vremenom i u korak s najsuvremenijim postignućima – s onim što jest Europa danas”, kazao je predstojnik Čerkez.

“Vlada HN županije daje punu potporu međuregionalnoj i prekograničnoj suradnji, i to kroz temeljna dokumenta – Akcijski plan za provedbu Reformske agende i projekt multisektorske integrirane Strategije razvitka u sklopu kojega se nalazi upravo ovo o čemu sada pričam, jer dio te priče je “Blue SKILLS”. Dakle, neupitna je želja, nedvojbena je želja i nakana Vlade Hercegovačko-neretvanske županije da na djelu i konkretno pokaže kako želi pratiti suvremene trendove i da želi biti ona vlada i ona županija koja pruža ruke i preko granice i za prekograničnu i međuregionalnu suradnju”, zaključio je Čerkez.

Opći cilj “Blue SKILLS” projekta je jačanje integriranja obrazovnih sustava i strukovnog osposobljavanja u jadranskom području, s posebnom usmjerenošću na strateške sektore nautičkih i pomorskih tehnologija i turizma, koji predstavljaju dva od četiri stupa EUSAIR – strategije. To se posebno odnosi na priznavanje metode i alata za priznavanje vještina, na obrazovnoj i profesionalnoj razini.

poslovni-global.ba / Vlada HNŽ

Odgovori