MOSTAR Povećanje vanjskotrgovinske razmjene između BiH i Rumunjske

BiH vijesti

Veleposlanstvo BiH u Bukureštu u Rumunjskoj s ciljem povećanja vanjskotrgovinske razmjene između BiH i Rumunjske
organiziralo je danas u Mostaru prezentaciju za predstavnike gradova i općina i gospodarstvenika sa šireg područja Hercegovine.

“Rumunjsko gospodarstvo, kao jedno od najbrže rastućih u Europi, i rumunjsku tržište s više od 22 milijuna potrošača predstavlja veliki potencijal za bh. izvozne tvrtke”, kazao je danas na prezentaciji dr. Mile Vasić, veleposlanik BiH u Bukureštu.

Dodao je kako vanjskotrgovinska razmjena dviju zemalja iznimno mala u odnosu na potencijale koje ima i Rumunjska kao i BiH te da je prošle iz Rumunjske uvezeno robe u vrijednosti oko 200 milijuna maraka, a izvezeno robe u vrijednosti oko 170 milijuna što je jako malo u odnosu na potencijal.

Vasić je kazao kako prostora za suradnju ima u svim djelatnostima i da je rumunjsko tržište potpuno otvoreno, a pravila poslovanja su jednostavna: budite konkurentni, imajte bolji i jeftiniji proizvod, i prolazite sigurno.

“Mi u BiH imamo potpuno pogrešnu percepciju o Rumunjskoj, koja je u proteklih 20 godina od nerazvijene istočnoeuropske države preobrazila u modernu zemlju Europske unije s jednim od najbrže rastućih gospodarstava u EU”, naglasio je on te dodao da je prednost to kako Rumunji pozitivno percipiraju BiH, sličnost mentaliteta, slične potrebe.

“Treba nam biti jasno da Europska unija nije samo na zapadu, Europska unija je i na istoku, gdje žive neki narodi kojima smo puno bliži i kod kojih možemo lakše proći” poručio je Vasić.

Namjera Veleposlanstva BiH u Rumunjskoj je formiranje baze podataka izvozno orijentiranih bh. tvrtki koje su zainteresirane za suradnju s rumunjskim tržištem i rumunjskim gospodarstvenicima, a ta baza će se koristiti za potrebe sajma bh. gospodarstva, koji bi se trebao održati 2017. godine u Bukureštu.

Glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina izrazila je nadu da će današnja prezentacija rezultirati konkretnom suradnjom i novim poslovima.

“Zahvaljujem još jednom veleposlaniku Vasiću na njegovoj aktivnosti, jer do sada nismo imali nikakvih odnosa s Rumunjskom, ni gospodarskih, ni kulturnih. U situaciji u kojoj se nalazimo svaki vid suradnje je dobrodošao i ako se ta suradnja konkretizira bit ćemo jako zadovoljni” istaknula je Komadina.

Na današnju prezentaciju pozvani su predstavnici općina: Čapljine, Prozora-Rame, Jablanice, Konjica, Čitluka, Neuma, Stoca, Ravnog, Posušja, Gruda, Širokog Brijega, Ljubuškog, Drvara, Kupresa, Grahova, Livna Glamoča i Tomislavgrada, kao i predstavnici resornih odjela komora i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a ovakvih prezentacija u BiH održat će se ukupno 14.

poslovni-global.ba / Grad Mostar

Odgovori