Mostar: Preko zračne luke dopušta se promet roba životinjskog podrijetla

BiH vijesti

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o dopuni Odluke o određivanju graničnih prijelaza u BiH, kojom se međunarodni granični prijelazi za zračni promet –  međunarodne zračne luke Tuzla i Mostar uvrštavaju u granične prijelaze preko kojih je dopušten promet roba životinjskog podrijetla, uz ranije odobrene granične prijelaze Sarajevo i Banja Luka.

Prethodno je Vijeće ministara BiH donijelo Odluke o odobravanju višegodišnjeg projekta ulaganja, vrijednog oko šest milijuna KM, kojim će biti riješeno pitanje smještaja zaposlenih u jedinicama Granične policije i carinskim ispostavama Uprave za neizravno oporezivanje, te inspekcijskih tijela na graničnim prijelazima zračnim lukama Mostar i Tuzla, te izvršena rekonstrukcija graničnog prijelaza Vardište kod Višegrada.

Vijeće ministara BiH na svojoj je posljednjoj sjednici utvrdilo i Nacrt zakona o Proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2016. godinu, koji će Ministarstvo financija i trezora dostaviti Predsjedništvu BiH, mjerodavnom za njegovo predlaganje.

Ovim nacrtom jasno su definirani kontrola i ograničenje novog zapošljavanja, te metodologija za ograničenje plaća na održivoj osnovi.

Prema Nacrtu zakona, proračun iznosi 1.720.637.818,00 KM, od čega su ukupni prihodi za financiranje institucija i primici na razini prethodnih godina i iznose 950.000.000,00 KM, a prihodi za servisiranje vanjskog duga su 770.637.818,00 KM i veći su za 157.057.193,00 KM u odnosu na proračun prethodne godine.

U strukturi prihoda dominira zahvaćanje s Jedinstvenog računa u identičnom iznosu kao i 2015. godine od 750.000.000,00 KM.

Nacrt proračuna polazi od Globalnog okvira fiskalne bilance i politika u BiH za razdoblje 2016. – 2018. godine, s ciljem daljnjeg provođenja mjera štednje u institucijama BiH. Ukupna javna potrošnja svodi se na razinu koju omogućavaju realni prihodi bez zastoja u provedbi reformi, priopćeno je, između ostalog, iz Vijeća ministara BiH.

poslovni-global.ba (Foto: Zoran Ćubela)

Odgovori