Mostarskim bolnicama deblokiran račun

BiH vijesti

Iako je Vlada Federacije BiH prošlog tjedna donijela odluku kojom je Porezna uprava dužna obustaviti naplatu potraživanja Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i Županijskoj bolnici “dr. Safet Mujić” tek su u utorak deblokirani računi, javlja BHRT.

Zaposlenici obje mostarske bolnice dobili su plaće sa zakašnjenjem, ali ostala pitanja ostala su otvorena – kako izmiriti dugovanja prema dobavljačima i Poreznoj upravi.

Ukupan dug SKB Mostar, kao jednog od većih dužnika, iznosi 107 milijuna KM, od čega poreznoj duguju s kamatama više od 50 milijuna KM, dok je dug Županijske bolnice manji. Ukupni iznosi 7, dok obje bolnice imaju oko 4 milijuna KM maraka duga poreza i doprinosa.

Računi dviju mostarskih bolnica jučer su deblokirani, zaposlenici su dobili i plaće sa zakašnjenjem. Pacijenti trenutno nisu zakinuti za zdravstvene usluge, ali rješenja za dugovanja još nema. Otežana je nabavka lijekova i opreme, zbog višemilijunskih dugova prema dobavljačima.

U bolnicama ne kriju da imaju velike dugove, dijelom i zbog neizmirenja obveza suosnivača. Bez reformi i plana sanacije, pozitivna poslovna bilanca znači otpuštanje zaposlenika i smanjenje usluga. Izlaz vide i u naplati po jedinici usluge. Višegodišnja dugovanja Vlada Federacije BiH nastoji se regulirati Zakonom o sanaciji.

Zdravstvo bi trebalo biti, ističu, od posebnog državnog značaja. Nužno je pronaći odgovarajući model financiranja zdravstva, umjesto kratkoročnim mjerama kupovati socijalni mir.

U Poreznoj upravi Federacije BiH ističu kako se ne radi o blokadi računa bolnicama, već o ograničenom raspolaganju sredstvima na računu. Odluka vlade za stopiranjem prinudne naplate bila je bankama “zeleno svjetlo” za isplatu plaća bolnicama još u petak, mada bolnice imaju slobodan pristup računima tek od jučer.

poslovni-global.ba

Odgovori