MUP HRVATSKE Potvrđeni hakerski napadi na domaće banke

Tech vijesti

Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske ističe kako je u proteklim mjesecima zabilježeno nekoliko napada na bankomate više hrvatskih banaka te su dosadašnjim kriminalističkim istraživanjem prikupljeni podaci koji upućuju na inozemnu organiziranu kriminalnu skupinu kao počinitelja.

Broj zabilježenih napada i prouzročena šteta su daleko manji nego u drugim državama Europske unije, a budući da je kriminalističko istraživanje u tijeku nismo u mogućnosti dostaviti detaljnije informacije, tvrde iz policije. Od sigurnosnih stručnjaka ICTbusiness.info doznaje kako je riječ o vrlo osjetljivim i složenim slučajevima te da će ove istrage zbog uključenosti i suradnje s policijskim službenicima i drugih zemalja prilično dugo trajati.

S druge strane, prema dostupnim informacijama u ovakvim oblicima napada na bankarske sustave i to prije svega mreže bankomata u Hrvatskoj sudjelovali su strani državljani, pa neki od sugovornika smatraju kako je riječ o vrlo uigranoj skupini, sa visokom razinom znanja, dakle o organiziranom kriminalu.

Prema izvješću ruske sigurnosne tvrtke Group IB cyber kriminalci ove su godine hakirali bankomate u dvanaest europskih zemalja koristeći softver koji natjera uređaje da izbace novac. Ta vrsta napada, poznatija kao ‘jackpotting’ dio je promjene fokusa hakera s krađe brojeva bankovnih kartica prema metodama koje im dopuštaju izravan pristup bankomatima i online transakcijama.

poslovni-global.ba

Odgovori