Na hitnoj sjednici Doma naroda usvojen proračun za 2017. godinu

BiH vijesti

Zastupnici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su na današnjoj hitnoj sjednici Zakon o proračunu institucija i međunarodnih obveza BiH za 2017. godinu te je na taj način u propisanim rokovima i redovitoj zakonodavnoj proceduri usvojen dokument koji će omogućiti nesmetano izvršavanje zakonskih nadležnosti bh. institucija.

Financiranje državnih institucija bit će na razini prethodnih pet godina u iznosu od 950 milijuna KM jer je tako propisano Globalnim okvirom fiskalne bilance i politika BiH, a pored tih prihoda uključeni su i prihodi za servisiranje vanjskog duga u iznosu 1.011.157.177 KM.

Prihodi su osigurani od indirektnih poreza u istom iznosu već pet godina i iznose 750 miliona KM, dok je preostalih 200 miliona KM osigurano od neporeskih prihoda, tekuće potpore iz inozemstva, transfera drugih razina vlasti, prenesenog viška prihoda iz prethodnih godina te primitaka od prodaje stalnih sredstava.

Ukupan vanjski dug za 2017. godinu iznosi nešto više od milijarde, što je za oko 240 miliona KM više u odnosu na ovu godinu. Od ovog iznosa obveze Federacije BiH su 650 miliona KM, Republike Srpske 350 miliona, Brčko Distrikt 6,2 miliona i BiH 5,5 miliona KM.

Zastupnici su bez rasprave danas podržali proračun za 2017. godinu.

poslovni-global.ba

Odgovori