NA SNAZI Uredba o osiguravanju informacija o hrani za potrošače

BiH vijesti

U BiH je na snagu stupila uredba o osiguravanju informacija o hrani za potrošače, prema kojoj će odsad biti obvezan podatak o nutritivnoj vrijednosti zapakirane hrane.

Obvezni podaci bit će oni o energetskoj vrijednosti i iznosu ukupnih i zasićenih masti, ugljikohidrata, šećera, proteina i soli.

Potrošač mora biti ispravno informiran o sastavu namirnica, što mu olakšava identifikaciju i odabir namirnica koje podržavaju zdravlje. Unatoč tome što je uredba donesena još 2011. u EU, njezina puna provedba s obveznim označavanjem hranjive vrijednosti ogroman je zadatak, posebno za proizvođače hrane koji do sada takve podatke još nisu navodili, kao i za trgovce.

Oznaka hranjivih vrijednosti prehrambenih proizvoda bit će obvezna i u online trgovinama.

Deklaracija hranjive vrijednosti hrane propisana je pravilnikom o pružanju obavijesti potrošačima o hrani, koji je na prijedlog Agencije za sigurnost hrane BiH u suradnji s mjerodavnim tijelima entiteta i Distrikta Brčko BiH, Vijeće ministara BiH donijelo 26. lipnja 2013. Od 13. prosinca 2014. subjekti u poslovanju s hranom obvezni su označavati hranu prema odredbama navedenog propisa, osim u dijelu navođenja nutritivne deklaracije, odnosno energetske vrijednosti i hranjivih vrijednosti hrane.

Pravilnikom o pružanju obavijesti potrošačima o hrani preuzeta je uredba (EU) 1169/2011, kao i rokovi primjene iste, tako da je navođenje nutritivne deklaracije u BiH, kao i u zemljama EU-a, obvezno od 13. prosinca 2016. Subjekti u poslovanju s hranom, koji su se odlučili za dobrovoljno navođenje energetske vrijednosti i hranjivih vrijednosti hrane prije 13. prosinca 2016. godine, također su obvezni navoditi ih sukladno odredbama pravilnika o pružanju obavijesti potrošačima o hrani.

poslovni-global.ba

Odgovori