Najveći pad prosječnih plaća zabilježen u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu

Poljoprivreda vijesti

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom za studeni 2023. godine u Federaciji BiH iznosila je 1.310 KM i nominalno je viša za 1,9 posto, a realno za dva posto u odnosu na prethodni mjesec.

Analiza podataka po djelatnostima pokazuje da su najveći porasti zabilježeni u trgovini na veliko i malo, popravcima motornih vozila i prerađivačkoj industriji, dok je istovremeno najveći pad prosječnih plaća zabilježen u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu za 2,6 posto. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, zaposleni u ova tri sektora za studeni prošle godine ostvarili su prosječnu mjesečnu naknadu za rad u iznosu od 1.151 marku, odnosno bruto iznos od 1.782 KM.

Ovim su istraživanjem obuhvaćene neto i bruto plaće zaposlenika koji imaju zasnovan radni odnos, a u izračun nisu uključene plaće zaposlenih u obrtu i srodnim djelatnostima.

Kada je u pitanju broj zaposlenih, ove djelatnosti također bilježe pad. Od ukupno 546.242 zaposlenih u FBiH u 11. mjesecu prošle godine, njih 11.344 bilo je zaposleno u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu. Odnosno 59 manje nego samo mjesec dana ranije. U odnosu na studeni 2022. broj zaposlenih u ovim djelatnostima veći je za 89 radnika.

poslovni-global.ba

Odgovori