NAKON PRIJAVA GRAĐANA, HRVATSKA POLICIJA UPOZORAVA Ne nasjedajte na lažne nagradne igre na Facebooku i ne šaljite osobne podatke!

Tech vijesti

Požeško-slavonska policija izvijestila je da je u posljednjih nekoliko dana dobila nekoliko prijava građana koji su putem Facebooka sudjelovali u nagradnoj igri i zatim na messenger dobili poruku kako su baš oni ‘sretni dobitnici’ pa moraju porukom poslati fotografije osobne iskaznice kako bi organizatori dobili njihove podatke i poslali im nagradu, javlja HRT, Radio Osijek.

No, kako nagrada nije stigla na njihovu adresu niti su im se organizatori navodne nagradne igre javljali, shvatili su da su možda postali žrtve neke vrste prijevare pa su slučaj prijavili policiji.

U priopćenju Policijske uprave požeško-slavonske koju potpisuje glasnogovornica Nikolina Janković, uz ostalo stoji: “Naime, građani su na društvenoj mreži „Facebook“ igrali nagradnu igru te im je nedugo potom na messenger stigla poruka kako su upravo oni „sretni dobitnici“ i da moraju fotografirati svoju osobnu iskaznicu s obje strane i poslati fotografije u poruci kako bi organizatori dobili njihove podatke i poslali im navodnu nagradu.
Međutim, kako nagrada nije stigla na njihovu adresu niti su dobili bilo kakvu povratnu informaciju shvatili su da bi se moglo raditi o nekoj vrsti prijevare.”

Policiji su dosad stigle tri prijave, a dosad nije zabilježeno da su počiniteljima nešto platili niti da je netko zloporabio njihove osobne podatke, ali se ni ne isključuje mogućnost da se to tek dogodi.

S obzirom na napredak tehnologije i mogućnosti raznih oblika komunikacije putem interneta, hrvatska policija upozorava građane da prevare putem interneta postaju sve raznovrsnije te ih poziva da ne nasjedaju na razne ‘nagradne igre’ na društvenim mrežama, niti da dostavljaju osobne podatke nepoznatim osobama, a ako smatraju da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, da joj događaj prijave na broj 192.

poslovni-global.ba

Odgovori