NARODNA KNJIŽNICA HNŽ-a MOSTAR ORGANIZIRA Dođite na 1. Festival dječje knjige ‘Stablo nasred svijeta’

U organizaciji Narodne knjižnice Hercegovačko-neretvanske županije Mostar sutra (srijeda, 17. listopada) počinje 1. Festival dječje knjige ‘Stablo nasred svijeta’. U tri dana njegova trajanja, kako doznajemo u županijskoj Narodnoj knjižnici, svatko će od djece, bez obzira na uzrast, ali i mladih, pronaći nešto za sebe. Bit će tu edukativni, informativni, literarni, književni, dramski, glazbeni, kreativni i zabavni sadržaji obuhvaćajući sve dobne skupine djece i mladih.

Prvi će festival biti otvoren sutra u 11 sati ispred Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače. Kako kažu organizatori, svi koji odluče sudjelovati, trebaju se prerušiti u likove iz omiljenih priča, a njihova maska bit će ulaznica za ovaj veseli i maštoviti događaj. – Zbog ograničenog broja mjesta molimo sve zainteresirane dječje vrtiće, škole i pojedince da nas kontaktiraju na broj telefona 036 334 480 – kažu iz Narodne knjižnice.

Slijedi manifestacija ‘Drvo priča’, dok će predstava ‘Mačak u čizmama’ biti odigrana u Pozorištu lutaka od 12 sati. Od 17 sati u Dječjem odjelu knjižnice organizira se ‘Pričaonica’ za djecu od pet do sedam godina, a od 18 sati za djecu od osam do 10 godina održat će se ‘Maštaonica’. Prvoga dana program završava Američkom književnosti za djecu od 11 do 15 godina od 18.30 sati u Američkom kutku (zgrada Gimnazije).

U četvrtak, 18. listopada, od 11 sati u osnovnim školama HNŽ-a učenici će se susresti s dječjim piscima, a na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru od 12 sati bit će predstavljeno književno stvaralaštvo Nikole Martića. Od 17.30 sati u Dječjem odjelu knjižnice bit će predstavljena dječja književnost u filmu, dok će u Općoj čitaonici biti održana ‘Živa knjižnica’ za osnovnoškolce i srednjoškolce od 17 sati. Za 18 sati u Galeriji Kraljice Katarine Kosače najavljena je promocija SPES-ove slikovnice ‘Poezija je kao dobar prijatelj’.

Trećega, ujedno i posljednjeg dana, 19. listopada od 11 sati u Lutkarskom kazalištu Mostar bit će proglašeni pobjednici natječaja za najuspješniju dječju priču ili pjesmu u 2018. godini, kao i natječaja za najbolju neobjavljenu priču za djecu u 2018. godini. Nakon toga bit će odigrana lutkarska predstava ‘Šuma Striborova’.

Suradnici Narodne knjižnice HNŽ-a na ovom projektu su Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače, Radio Mostarska panorama, Zavod za školstvo Mostar, FPMOZ Sveučilišta u Mostaru, Lutkarsko kazalište Mostar, Poztorište lutaka Mostar, osnovne škole HNŽ-a, Glazbena škola Ivana pl. Zajca Mostar, Srednja škola likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića Mostar te SPES – Centar za djecu, mlade i obitelj.

poslovni-global.ba / Foto: Zoran Ćubela

Odgovori