NASA-ina kapsula OSIRIS-REx sletjela s uzorcima asteroida Bennu

vijesti Znanost

SAD je prvi put dostavio kamenje i prašinu s asteroida na Zemlju. NASA-ina kapsula za uzorke OSIRIS-REx, koja je nosila uzorak asteroida Bennu, spustila se na poligon za testiranje i obuku Ministarstva obrane Utah.

Radarski podaci iz Utah Testing and Training Rangea potvrdili su da je kapsula ušla u Zemljinu atmosferu prema planu kod obale Kalifornije.

Pogonski padobran, manji od dva padobrana u kapsuli, otvorio se nakon ulaska u atmosferu kako bi pomogao u stabilnosti i kasnije se odvojio od kapsule. Glavni padobran otvorio se i usporio kapsulu s hipersonične brzine na oko 11 mph do trenutka kada je dotakla tlo i odvojila se od kapsule pri slijetanju.

Stručnjak za streljivo američkog ratnog zrakoplovstva bio je prva osoba koja se iskrcala iz helikoptera za prihvat. Njegov zadatak je bio identificirati i očistiti područje oko kapsule od mogućeg streljiva zaostalog nakon vojne obuke. Također je označio sigurnu stazu prilaza malim zastavicama za članove OSIRIS-REx tima koji će raditi s i oko kapsule.

Sljedeća osoba koja je prišla kapsuli bio je inženjer Lockheed Martina koji je pregledao stanje kapsule i izmjerio razinu plina oko nje. Nosila je rukavice otporne na toplinu u slučaju da je kapsula još uvijek vruća zbog interakcije s atmosferom i plinsku masku u slučaju da je baterija kapsule oštećena i ispuštala je štetne plinove poput sumpornog dioksida.

Kako bi zaštitili uzorak od moguće kontaminacije, Lockheedov inženjer je osigurao poklopce iznad otvora kapsule, koji su dizajnirani da propuštaju zrak kroz filtar, kako bi se prilagodio tlak unutar kapsule dok je putovala u i iz svemira kroz Zemljinu atmosferu. Također je prekrio kanister u kojem su bili pohranjeni padobrani (oba padobrana odvojena od kapsule, kako je planirano).

Ostatak tima će kapsulu pripremiti za let u privremenu čistu sobu na vojnom poligonu.

poslovni-global.ba/NASA

Odgovori