NE ‘CVJETA’ NI AUTOINDUSTRIJI Volkswagen ukida čak 30.000 radnih mjesta

Svijet vijesti

Proizvođač automobila Volkswagen objavio je da će ukinuti 30.000 radnih mjesta, od čega njih 23.000 u Njemačkoj, kako bi smanjio troškove i poboljšao profitabilnost, javlja agencija Anadolija.

Njemački automobilski gigant na ovaj način pokušava se oporaviti od prošlogodišnjeg skandala koji je izbio nakon što je utvrđeno da su vozila s dizel motorima imala softver koji je varao na testovima emisijskih plinova.

Predstavnici kompanije su istaknuli da će ukidanjem radnih mjesta do 2020. godine uštedjeti 3,7 milijardi eura.

Volkswagen je pristao na dogovor s vlastima Sjedinjenih Američkih Država i vlasnicima oko 500.000 njihovih vozila sa spornim softverom u ovoj zemlji isplatiti im oko 15 milijardi dolara (oko 14,14 milijardi eura) odštete. Diljem svijeta ima oko 11 milijuna dizel vozila koja su opremljena softverom koji smanjuje emisiju štetnih plinova tijekom testiranja.

Iz Volkswagena su naglasili da je cilj smanjiti nepotrebne troškove i investicije, te novac prebaciti na ulaganje u razvoj eletkričnih vozila i na usluge kao što su dijeljenje auta (car-sharing) ili dijeljenje vožnje (ride-sharing), prenosi N1 BiH.

poslovni-global.ba

Odgovori